ßßß Cookit - przepis na Zakręcone naleśnikowe ślimaczki na patyku!

Zakręcone naleśnikowe ślimaczki na patyku!

nazwa

Wykonanie

Przepis na naleśniki - tym razem wytrawne. W środku znajdziecie pyszny, przyjemny farsz. Całość smakuje pysznie z dodatkiem sosu czosnkowego na jogurcie naturalnym.
Zapraszam!
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie pokazując, ile smakowitości można z nią wyczarować!
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Składniki:
Naleśniki:
2 jajka
2 łyżki mąki kukurydziane
2 łyżki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
trochę mleka i wody - tyle aby ciasto było rzadkie i lało się
prażona cebulka
olej
Farsz:
Smalczyk roślinny Smakowita Pajda
kostka twarogu
cebula
pół dużej papryki
kawałek boczku - ok 60g
sól
pieprz
Sos czosnkowy:
kubeczek jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
3 łyżki szczypiorku
Naleśniki - wszystkie składniki mieszam ze sobą za pomocą miksera. Na sam koniec wsypuję 3-4 duże łyżki prażonej cebulki i czekam kilka chwil aż zmięknie. Smażę na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Farsz: Na patelni rozpuszczam ok 2 łyżki Smakowitej Pajdy. Boczek, cebulę i paprykę kroję w niewielką kosteczkę. Zaczynając od boczku zaczynam smażyć. Następnie po kilku minutach dodaję cebulę i paprykę. Gdy składniki się podsmażą przestaję smażyć i zdejmuję patelnię z ognia. Dodaję twaróg. Całość mieszam, lekko solę i pieprzę do smaku.
Na usmażone naleśniki nakładam sporą porcję farszu. Zawijam mocno i lekko dociskam. Kroję na 4-5 części i nadziewam na długi drewniany patyczek do szaszłyków. Z podanych składników wyszły mi 3 nadziane naleśniki.
Całość podaję z sosem czosnkowym i szczypiorkiem.
Źródło:http://elficzna.blogspot.com/2014/02/zakrecone-nalesniki.html