Wykonanie

potrawa kuchni angielskiej, przepyszne małe bułeczki, które przygotowuje się z ciasta zbliżonego do naleśnikowego, składającego się z
wody,
mleka,
mąki i
jajek. Jako tłuszczu używa się
oleju roślinnego. Następnie piecze w blaszanej formie. Upieczone
puddingi mają kształt czarek lub kubków. Podaje się na gorąco, zamiast
ziemniaków do pieczeni lub
mięs w sosie. W Wielkiej Brytanii jest jedną z potraw tradycyjnego obiadu świątecznego, zwłaszcza na Boże Narodzenie.

Wykorzystanie może być różnorodne, od przystawek, dań na zimno do dań gorących, głównych. Wszystko zależy od fantazji kulinarnej i na co ma się ochotę w danej chwili.Ja uwielbiam je do przygotowywania przystawek. Idealnie do tego sprawdzają się przekąski ETERNO, które w smaczny sposób urozmaicają ich podanie!Składniki:· 1 szklanka
mleka· 1 szklanka
mąki· 2 – 3
jajka (duże - 2 a małe 3 szt)·
sól,
cukier do smaku (jak robię wersję wytrawną dodaję
sól i
pieprz, jak na słodko -
cukier waniliowy)·
olej do pieczenia

Przyrządzanie:Do metalowej formy do babeczek wlewamy na dno każdego zagłębienia trochę
oleju, tyle aby zostało przykryte dno. Wstawiamy do piekarnika formę, po to aby bardzo mocno rozgrzał się
olej. Nastawmy piekarnik na Maksa – 240 st.C. Pamiętajcie! To bardzo ważne, właśnie ten rozgrzany
olej to całe clu przepisu! Inaczej zrobią nam się zakalce.

W
między czasie mieszamy dokładnie
mąkę,
mleko i
jajka, doprawiamy do smaku.Wlewamy ciasto do foremek na wysokość ½ (nie więcej).Pieczemy w 240st.C przez około 20 min, zaglądajcie do piekarnika.

Po upieczeniu wyrzucamy
puddingi z formy i dowolnie nadziewamy, przystrajamy czy podajemy.Jeden z moich sposobów: w zagłębienie wkładam łyżeczkę
Chrzanu Pigwowego ETERNO lub
Chrzanu z
Żurawiną ETERNO i zrolowaną
szynkę! Pyszne!


Wspaniałe również z odrobiną
Chrzanu z
imbirem ETERNO,
wędzony łosoś i jeden Ognisty Pomidorek ETERNO !

Trzeba pokombinować, ale miło popatrzeć jak wszyscy będą się zajadać!

A następnym razem wersja dla dzieciaków - na słodko!Smacznego!