ßßß
1 płat ciasta francuskiego100g wędzonego boczku w cienkich plasterkach1 czerwona cebula2 ząbki czosnku4 jajka ugotowane na twardoduża garść świeżego oregano200g śmietany 30%1 jajko100g sera żółtego - najlepiej ostrego2 łyżki oliwysól, pieprzPRZYGOTOWANIE
Szparagi czyścimy i odłamujemy zdrewniałe końce(najlepiej po prostu wygiąć szparaga i złamie się on w odpowiednim miejscu).Myjemy, wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem soku z cytryny na 3 minuty i odsączamy.Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy z dwóch stron boczek.Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Zaginamy boki lekko do środka - tworzymy mały rant. Nakłuwamy ciasto widelcem.Układamy podsmażoną cebulę i czosnek - przykrywamy plastrami boczku.Jajka kroimy w plasterki - układamy na boczku i posypujemy oregano.
Na wierzchu układamy szparagi.
Śmietanę kremówkę mieszamy z surowym jajkiem -doprawiamy solą i pieprzem i łączymy ze startym serem. Uzyskaną masą zalewamy szparagi.
Pieczemy przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem,aż tarta ładnie się zarumieni.
smacznego :)