ßßß
SKŁADNIKI275 g (1 opakowanie) ciasta francuskiego300 g zielonych szparagów200 g szynki1 ząbek czosnku1 cebula1 łyżka oregano3 jajka ugotowane na twardo100 g żółtego serasok z połowy cytrynyoliwasól, pieprzsos1 jajko surowe200 ml śmietany kremówki1-2 łyżki śmietany 18%JAK TO ZROBIĆSzparagi oczyszczamy, odłamujemy zdrewniałe części łodyg i myjemy. Do wrzącej osolonej wody zakwaszonej sokiem z cytryny wkładamy szparagi, gotujemy 3 minuty. Odsączamy.Cebulę i szynkę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko razem podsmażamy na oliwie. Studzimy.Dużą blachę wykładamy ciastem francuskim, boki ciasta lekko podnosimy do góry (żeby sos nam nie uciekł, jak polejemy ciasto), rozkładamy podsmażoną cebulę, szynkę i czosnek, pokrojone w plastry jajka na twardo, wszystko to posypujemy oregano. Na wierzch kładziemy szparagi.Surowe jajko i śmietankę mieszamy na gładką masę - jeżeli sos jest za rzadki dodajemy 1-2 łyżki śmietany 18%. Sos śmietanowy doprawiamy solą i pieprzem i równomiernie wylewamy na szparagi. Posypujemy startym żółtym serem.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 - 30 minut. Smacznego!