Wykonanie

Labane to rodzaj
jogurtu greckiego, który znajdziecie w każdym jordańskim markecie. Kilogram kosztuje zaledwie 1 lira, czyli ok. 4 zł. Wiele rodzin przygotowuje go samemu w domu, dodając parę łyżek gotowego produktu do pełnotłustego
mleka i odkładając na jakiś czas w ciepłe miejsce. Możecie przygotować go w podobny sposób lub zaopatrzyć się w dostępny na polskim rynku
jogurt bałkański. Yotam Ottolenghi, szef kuchni
rodem z Izraela podaje go w towarzystwie
koziego serka, czarnych
oliwek i
orzechów. Dziś bardziej minimalistyczna wersja tego przepisu.***Labaneh with olives and pistacchioLabaneh is a kind of balkan's yoghurt that you can get in every Jordanian market. One kilogram costs just 1 lira, so about 1
euro. Many families prepare it at
home by adding few spoons of ready product to full fat milk and leaving it for some
time in a warm place. You can easily prepare it like that or provide yourself with one at shop. Yotam Ottolenghi, Israeli chef serves it along with the goat cheese, black olives and nuts.
Today more minimalistic version of this recipe.

czas przygotowania: 10 minutCzego potrzebujesz na 3 porcje4 łyżki labane lub
jogurtu bałkańskiego5
oliwek czarnych lub zielonych, drobno poszatkowane3 łyżki pokruszonych
pistacji1/2 łyżeczki startej
skórki cytrynowej1/2 suszonego
tymiankupieprz2 łyżki
oliwyCo teraz?1. Wymieszać
oliwki,
pistacje,
pieprz i
oliwę.2.
Jogurt doprawić
skórką cytrynową, na wierzch wyłożyć pastę z
oliwek i
pistacji.3. Podawać z
pitą i
sałatką z
pomidorów.Labaneh with olives and pistacchiopreparation
time: 10 minsWhat do you need for 3 servings?4 table spoons labaneh or balkan's yoghurt5 green or black olives, chopped3 table spoons chopped pistacchios1/2 teaspoon grated lemon zest1/2 teaspoon dried thymeblack pepper2 table spoons
olive oilWhat now?1. Mix olives, pistacchios, pepper and
olive.2. Season yoghurt with lemon zest, top with the
olive mix.3.
Serve with
pita bread and tomato salad.