Wykonanie
Zupa - krem z
młodej marchwi,
młodych ziemniaków,
kukurydzy i
imbiru ze szczyptą
cynamonu i innych przypraw
Zupa - krem z
młodej marchwi,
młodych ziemniaków,
kukurydzy i
imbiru ze szczyptą
cynamonu i innych przyprawSkładniki:1 pęczek
marchwi (około 5 szt.)5
młodych ziemniaków340 g
kukurydzy w puszceokoło 1 litr
wody300 g słodkiej
śmietanki1 łyżeczka startego
imbiru1
cebula2 łyżeczki
cukru trzcinowego1 łyżeczka
soli morskiej1 łyżeczka
curry1 szczypta
cynamonu1 szczypta
pieprzu1 szczypta
kurkumy2 łyżki
oliwyplaster
masła około 1 cm
ser Grana PadanoWykonanie:Na rozgrzany tłuszcz (
oliwa +
masło) wrzucamy pokrojoną
cebulę w kostkę i smażymy przyprawiając ją
solą (pól łyżeczki) dwiema łyżeczkami
cukru,
cynamonem,
curry,
kurkumą i
pieprzem. Po chwili dodajemy pokrojoną
marchew w talarki i
ziemniaki w kostkę, uprzednio obrane i umyte oraz starty świeżo
imbir. Dosypujemy
kukurydzę i smażymy wszystko około 10 minut na małym ogniu. Dolewamy
wodę i dusimy około 15 minut. Odstawiamy na chwilę z ognia, miksujemy całość na aksamitną masę i z powrotem wstawiamy na 5 minut do gotowania dodając
śmietankę. Na koniec należy jeszcze doprawić danie według swoich smaków
solą i
pieprzem. Podajemy ze świeżo
startym serem, w moim przypadku jest to
ser Grana Padano.Smacznego.