Wykonanie
Sk ł adniki:3 średnie
ziemniaki2
cebule5 ząbkow
czosnku1
marchewświeży
imbir - niewielki kawałekszczypta
słodkiej paprykiszczypta
pieprzusól morska -1 łyżeczka (wedle gustu)1
papryczka ostra (ogień)szczypta
kurkumycukier brązowy - 2-3 łyżeczki
ser grana padanoszczypior do dekoracji1,2 litra
wodyocet balsamiczny z
białego wina - 2 łyżki
oliwa - 1 łyżka
masło - 2 łyżki4
goździkiWykonanie:Umyte i osuszone
ziemniaki i
marchew kroimy w średnią kostkę,
cebulę,
czosnek i
imbir siekamy. W garnku rozgrzewamy
oliwę z
masłem i dorzucamy najpierw
cebulę, lekko solimy, dodajemy
cukier, chwilę karmelizujemy, dodajemy
czosnek,
imbir,
paprykę słodką,
pieprz,
kurkumę,
papryczkę ostrą,
goździki, wrzucamy warzywa, mieszamy i chwilę smażymy. Podlewamy
wodąa, dodajemy
ocet balsamiczny,
sól i gotujemy, aż wszystko zmięknie - okolo 20-30 minut. Na koniec wyciągamy papryczkę i nasze
gozdziki, ponieważ będziemy miksować zupkę.Na koniec ozdabiamy
serem i zielonym swieżym akcentem, w tym przypadku użyłam
szczypioru. Polecam podawać z
ciemnym pieczywem pełnoziarnistym.
i Smacznego :)