Wykonanie
Nie wyobrażam sobie świąt bez
śledzi pod
śmietankową pierzynką, a
matiasy to dla mnie prawdziwy rarytas, tym bardziej, że wcale nie jest tak łatwo je kupić.W większości sklepów spotykamy zazwyczaj " filety a'la
matias " albo "
śledzie a'la
matias ", ale z prawdziwym delikatnym w smaku
matiasem nie ma to nic wspólnego.
Matias to
młody śledź, jeszcze przed pierwszym tarłem, odławiany w maju i czerwcu.Kupując
śledzie warto pamiętać, że
matiasy nie mają ikry ani mlecza.Składniki0,5 kg
matiasów lub filetów a'la
matias2-3
ogórki konserwowe lub kiszone1 duża lub 2 małe
cebule (mogą być czerwone - są łagodniejsze w smaku)1 duże, twarde, kwaskowe
jabłko250-350 ml gęstej
śmietany 12% lub 18%opcjonalnie 5-6 łyżek
majonezu2 łyżki
soku z cytrynypieprz,
cukier i ewentualnie po szczypcie mielonego
ziela angielskiego i mielonych
liści laurowych do smaku ***
szczypiorek lub
koperek do dekoracjiPrzygotowanie
Śledzie umyć, zalać zimnym
mlekiem **** lub
wodą, tak aby wszystkie były przykryte i pozostawić na 1-2 godziny. Jeśli po tym czasie nadal są zbyt słone, moczyć przez kolejną godzinę sprawdzając co pewien czas czy mają już odpowiedni smak.Wymoczone
śledzie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i skropić
sokiem z cytrynyŚmietanę wymieszać z
majonezem.
Ogórki i obrane ze skórki
jabłko pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
cebulę ***** pokroić w piórka lub w kostkę, dodać
śmietanę z
majonezem, doprawić do smaku.
Śledzie ułożyć na półmisku, zalać przygotowanym sosem i odstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki.Przed podaniem udekorować
koperkiem lub
szczypiorkiem*** Jeśli nie mamy mielonych
liści laurowych i mielonego
ziela angielskiego można włożyć je do
śmietany w całości (po 2-3
liście laurowe i 2-3 ziarna
ziela angielskiego) i odstawić na 2-3 godziny do lodówki, żeby
śmietana nabrała aromatu. Po tym czasie
przyprawy wyjąć ze
śmietany.****
Śledzie namoczone w
mleku mają delikatniejszy smak.*****
Cebulę przed dodaniem do
śledzi można zblanszować przelewając ją na sitku gorącą
wodą