ßßß Cookit - przepis na Wigilijne śledzie w śmietanie

Wigilijne śledzie w śmietanie

nazwa

Wykonanie

Nie wyobrażam sobie świąt bez śledzi pod śmietankową pierzynką, a matiasy to dla mnie prawdziwy rarytas, tym bardziej, że wcale nie jest tak łatwo je kupić.
W większości sklepów spotykamy zazwyczaj " filety a'la matias " albo " śledzie a'la matias ", ale z prawdziwym delikatnym w smaku matiasem nie ma to nic wspólnego.
Matias to młody śledź, jeszcze przed pierwszym tarłem, odławiany w maju i czerwcu.
Kupując śledzie warto pamiętać, że matiasy nie mają ikry ani mlecza.
Składniki
0,5 kg matiasów lub filetów a'la matias
2-3 ogórki konserwowe lub kiszone
1 duża lub 2 małe cebule (mogą być czerwone - są łagodniejsze w smaku)
1 duże, twarde, kwaskowe jabłko
250-350 ml gęstej śmietany 12% lub 18%
opcjonalnie 5-6 łyżek majonezu
2 łyżki soku z cytryny
pieprz, cukier i ewentualnie po szczypcie mielonego ziela angielskiego i mielonych liści laurowych do smaku ***
szczypiorek lub koperek do dekoracji
Przygotowanie
Śledzie umyć, zalać zimnym mlekiem **** lub wodą, tak aby wszystkie były przykryte i pozostawić na 1-2 godziny. Jeśli po tym czasie nadal są zbyt słone, moczyć przez kolejną godzinę sprawdzając co pewien czas czy mają już odpowiedni smak.
Wymoczone śledzie osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny
Śmietanę wymieszać z majonezem. Ogórki i obrane ze skórki jabłko pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę ***** pokroić w piórka lub w kostkę, dodać śmietanę z majonezem, doprawić do smaku.
Śledzie ułożyć na półmisku, zalać przygotowanym sosem i odstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki.
Przed podaniem udekorować koperkiem lub szczypiorkiem
*** Jeśli nie mamy mielonych liści laurowych i mielonego ziela angielskiego można włożyć je do śmietany w całości (po 2-3 liście laurowe i 2-3 ziarna ziela angielskiego) i odstawić na 2-3 godziny do lodówki, żeby śmietana nabrała aromatu. Po tym czasie przyprawy wyjąć ze śmietany.
**** Śledzie namoczone w mleku mają delikatniejszy smak.
***** Cebulę przed dodaniem do śledzi można zblanszować przelewając ją na sitku gorącą wodą
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/12/wigilijne-sledzie-w-smietanie.html