Wykonanie
Przepisów nie wrzucałem już jakiś czas, co jest spowodowane znacznie mniejszą ilością czasu, ale obiecuję, że Was nie zostawię :) Zostałem niedawno poproszony o jak najprostszy przepis na danie, które w wielu azjatyckich barach nazywa się „kurczakiem po tajlandzku”… co za straszna historia:P Pewnie każdy z Was przynajmniej raz w życiu spróbował tego dania i pewnie znaczna większość miała
potem problemy z brzuchem :)Otóż w Polsce stosuje się zabieg zwiększania objętości „paska kurczaka” poprzez wysmarowanie go centymetrowym paskiem jakieś mącznej papki :) I to jest właśnie przyczyna
bólów brzucha . Więc troszcząc się o Wasze zdrowie zamieszczam przepis na …no właśnie na co… na
Kurczaka chrupiącego z
kokosowym sosem słodko-kwaśnym… tak to nazwijmy:D Danie jest cholernie proste i szybkie więc naprawdę warto się zastanowić czy nie lepiej zrobić tego samemu w domu niż pochłaniać tę surową
mąkę .Czego potrzebujemy?do sosu:-100 g
wiórków kokosowych,-50-100 ml
wody,-200 ml
przecieru pomidorowego (ja użyłem przecieru z
pomidorów z ogródka mojej mamy; najlepiej kupić taki z kawałkami
pomidorów i je posiekać),-
cukier palmowy lub brązowy,-
sos rybny,-
limonka,-
sól.Do niedużego garnka wlewamy
wodę, przecież
pomidorowy, wiórki, przyprawiamy
cukrem i
sosem rybnym. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy troszkę
soli i wciskamy
limonkę do smaku :) Czekamy, aż ostygnie.Do
kurczaka chrupiącego:-1 duża
pierś z kurczaka,-2 rozgniecione
żółtka jaj,-300 g panierki Panko (np. firmy Lobo, polecam te ze sklepów z azjatycką żywnością),-
sól,
pieprz,-
olejPrzygotowujemy sobie dwa płaskie talerze, na jednym rozgniatamy
żółtka jaj, na drugim panierkę Panko mieszamy z łyżką
soli i odrobiną
pieprzu.
Kurczaka kroimy w paski, maczamy w
jajku, a następne dokładnie obtaczamy w panierce. Smażymy 2-3 minuty w głębokim, rozgrzanym
oleju np. w niedużym garnku (jak poznać, że
olej jest rozgrzany? Wystarczy zamoczyć w nim drewnianą chińską pałeczkę . Jeśli pojawiają się bąbelki powietrza znaczy, że
olej jest rozgrzany i możemy smażyć :p ). Po usmażeniu łyżką cedzakową wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć tłuszcz. Podajemy z
ryżem i w/wym sosem :)Truudne?