ßßß Cookit - przepis na Kurczak chrupiący z kokosowym sosem słodko-kwaśnym - Thai crispy chicken with coconut sweet&sour sauce.

Kurczak chrupiący z kokosowym sosem słodko-kwaśnym - Thai crispy chicken with coconut sweet&sour sauce.

nazwa

Wykonanie

Przepisów nie wrzucałem już jakiś czas, co jest spowodowane znacznie mniejszą ilością czasu, ale obiecuję, że Was nie zostawię :) Zostałem niedawno poproszony o jak najprostszy przepis na danie, które w wielu azjatyckich barach nazywa się „kurczakiem po tajlandzku”… co za straszna historia:P Pewnie każdy z Was przynajmniej raz w życiu spróbował tego dania i pewnie znaczna większość miała potem problemy z brzuchem :)Otóż w Polsce stosuje się zabieg zwiększania objętości „paska kurczaka” poprzez wysmarowanie go centymetrowym paskiem jakieś mącznej papki :) I to jest właśnie przyczyna bólów brzucha . Więc troszcząc się o Wasze zdrowie zamieszczam przepis na …no właśnie na co… na Kurczaka chrupiącego z kokosowym sosem słodko-kwaśnym… tak to nazwijmy:D Danie jest cholernie proste i szybkie więc naprawdę warto się zastanowić czy nie lepiej zrobić tego samemu w domu niż pochłaniać tę surową mąkę .
Czego potrzebujemy?
do sosu:
-100 g wiórków kokosowych,
-50-100 ml wody,
-200 ml przecieru pomidorowego (ja użyłem przecieru z pomidorów z ogródka mojej mamy; najlepiej kupić taki z kawałkami pomidorów i je posiekać),
- cukier palmowy lub brązowy,
- sos rybny,
- limonka,
- sól.
Do niedużego garnka wlewamy wodę, przecież pomidorowy, wiórki, przyprawiamy cukrem i sosem rybnym. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy troszkę soli i wciskamy limonkę do smaku :) Czekamy, aż ostygnie.
Do kurczaka chrupiącego:
-1 duża pierś z kurczaka,
-2 rozgniecione żółtka jaj,
-300 g panierki Panko (np. firmy Lobo, polecam te ze sklepów z azjatycką żywnością),
-sól, pieprz,
-olej
Przygotowujemy sobie dwa płaskie talerze, na jednym rozgniatamy żółtka jaj, na drugim panierkę Panko mieszamy z łyżką soli i odrobiną pieprzu. Kurczaka kroimy w paski, maczamy w jajku, a następne dokładnie obtaczamy w panierce. Smażymy 2-3 minuty w głębokim, rozgrzanym oleju np. w niedużym garnku (jak poznać, że olej jest rozgrzany? Wystarczy zamoczyć w nim drewnianą chińską pałeczkę . Jeśli pojawiają się bąbelki powietrza znaczy, że olej jest rozgrzany i możemy smażyć :p ). Po usmażeniu łyżką cedzakową wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć tłuszcz. Podajemy z ryżem i w/wym sosem :)
Truudne?
Źródło:http://brudnywokadriana.blogspot.com/2013/05/kurczak-chrupiacy-z-kokosowym-sosem.html