Wykonanie
Mięso uwielbiam zestawiać ze zdrowymi dodatkami. Dziś w mojej propozycji
papryka i
fasolka szparagowaFasolka szparagowa jest warzywem bardzo bogatym w wiele witamin i mikroelementów. Znajdziemy w niej witaminę C, A, witaminy z grupy B, a także błonnik, żelazo, potas a także magnez. Jest ona również polecana dla kobiet w ciąży z uwagi na dużą zawartość kwasu foliowego.
Fasolka szparagowa ma właściwości zdrowotne – pomaga w hamowaniu rozwoju
raka piersi, zmniejsza on szkodliwy wpływ antyoksydantów, obniża on dolegliwości związane z menopauzą. Poleca się ją głównie dla kobiet w ciąży, sportowców, osób w etapie dorastania a także osobą przy dużej aktywności fizycznej.
Papryka jest równie bogatym w właściwości warzywem. Główne jej atuty, to duża zawartość witaminy C, A, E, beta – karotenu, potasu i wapnia.Zazwyczaj
papryka jest niedoceniana w naszej kuchni, więc chyba czas to zmienić, bo korzyści w postaci witamin i mikroelementów są bardzo duże.POLECAM TE PIĘKNE I ZDROWE POŁĄCZENIEZawarte w
fasolce potas, kwas foliowy, przeciwutleniacze, witamina B6, magnez i ryboflawina skutecznie wspomagają pracę układu krążenia, m.in. obniżają wysokie ciśnienie
krwi i zapobiegają udarom mózgu. Ponadto regularne spożycie
fasolki pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, zwłaszcza triglicerydów, co zapobiega miażdżycy i zawałom
serca.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/fasolka-szparagowa-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze_41631.htmlZawarte w
fasolce potas, kwas foliowy, przeciwutleniacze, witamina B6, magnez i ryboflawina skutecznie wspomagają pracę układu krążenia, m.in. obniżają wysokie ciśnienie
krwi i zapobiegają udarom mózgu. Ponadto regularne spożycie
fasolki pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, zwłaszcza triglicerydów, co zapobiega miażdżycy i zawałom
serca.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/fasolka-szparagowa-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze_41631.htmlZawarte w
fasolce potas, kwas foliowy, przeciwutleniacze, witamina B6, magnez i ryboflawina skutecznie wspomagają pracę układu krążenia, m.in. obniżają wysokie ciśnienie
krwi i zapobiegają udarom mózgu. Ponadto regularne spożycie
fasolki pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, zwłaszcza triglicerydów, co zapobiega miażdżycy i zawałom
serca.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/fasolka-szparagowa-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze_41631.htmlZawarte w
fasolce potas, kwas foliowy, przeciwutleniacze, witamina B6, magnez i ryboflawina skutecznie wspomagają pracę układu krążenia, m.in. obniżają wysokie ciśnienie
krwi i zapobiegają udarom mózgu. Ponadto regularne spożycie
fasolki pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, zwłaszcza triglicerydów, co zapobiega miażdżycy i zawałom
serca.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/fasolka-szparagowa-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze_41631.html
SKŁADNIKI:70 dkg
schabu4
papryki czerwone25 dkg
fasolki szparagowej lub 1 opakowanie mrożonki1
cebulaliść laurowy2
kostki rosołowepapryka ostrasól,
pieprzMięso oczyścić, umyć i podzielić na kotlety. Delikatnie rozbić. Opruszyć
solą,
papryką ostrą i
pieprzem i podsmażyć przez minutę na rozgrzanej patelni. Do brytfanny wlać 3 szklanki
wody i zagotować wraz z kostkami rosołowymi i
liściem laurowym. Wrzucić
mięso i dusić pod przykryciem. W
między czasie na patelni podsmażyć do zarumienienia poszatkowaną
cebulę i dodać pokrojoną w paski
paprykę.
Podsmażać aż
papryka będzie miękka.
Fasolkę szparagową ugotować w lekko posolonej wodzie, odcedzić i również delikatnie podsmażyć na patelni.
Paprykę,
cebulę i
fasolkę szparagową dodać do
mięsa i dusić jeszcze przez 10 minut. Podawać z
ziemniakami.SMACZNEGO