ßßß Cookit - przepis na PRZEPIS - Duszony schab pod pierzynką z papryki i fasolki szparagowej

PRZEPIS - Duszony schab pod pierzynką z papryki i fasolki szparagowej

nazwa

Wykonanie

Mięso uwielbiam zestawiać ze zdrowymi dodatkami. Dziś w mojej propozycji papryka i fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa jest warzywem bardzo bogatym w wiele witamin i mikroelementów. Znajdziemy w niej witaminę C, A, witaminy z grupy B, a także błonnik, żelazo, potas a także magnez. Jest ona również polecana dla kobiet w ciąży z uwagi na dużą zawartość kwasu foliowego. Fasolka szparagowa ma właściwości zdrowotne – pomaga w hamowaniu rozwoju raka piersi, zmniejsza on szkodliwy wpływ antyoksydantów, obniża on dolegliwości związane z menopauzą. Poleca się ją głównie dla kobiet w ciąży, sportowców, osób w etapie dorastania a także osobą przy dużej aktywności fizycznej.
Papryka jest równie bogatym w właściwości warzywem. Główne jej atuty, to duża zawartość witaminy C, A, E, beta – karotenu, potasu i wapnia.
Zazwyczaj papryka jest niedoceniana w naszej kuchni, więc chyba czas to zmienić, bo korzyści w postaci witamin i mikroelementów są bardzo duże.
POLECAM TE PIĘKNE I ZDROWE POŁĄCZENIE
Zawarte w fasolce potas, kwas foliowy, przeciwutleniacze, witamina B6, magnez i ryboflawina skutecznie wspomagają pracę układu krążenia, m.in. obniżają wysokie ciśnienie krwi i zapobiegają udarom mózgu. Ponadto regularne spożycie fasolki pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, zwłaszcza triglicerydów, co zapobiega miażdżycy i zawałom serca.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/fasolka-szparagowa-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze_41631.html
Zawarte w fasolce potas, kwas foliowy, przeciwutleniacze, witamina B6, magnez i ryboflawina skutecznie wspomagają pracę układu krążenia, m.in. obniżają wysokie ciśnienie krwi i zapobiegają udarom mózgu. Ponadto regularne spożycie fasolki pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, zwłaszcza triglicerydów, co zapobiega miażdżycy i zawałom serca.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/fasolka-szparagowa-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze_41631.html
Zawarte w fasolce potas, kwas foliowy, przeciwutleniacze, witamina B6, magnez i ryboflawina skutecznie wspomagają pracę układu krążenia, m.in. obniżają wysokie ciśnienie krwi i zapobiegają udarom mózgu. Ponadto regularne spożycie fasolki pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, zwłaszcza triglicerydów, co zapobiega miażdżycy i zawałom serca.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/fasolka-szparagowa-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze_41631.html
Zawarte w fasolce potas, kwas foliowy, przeciwutleniacze, witamina B6, magnez i ryboflawina skutecznie wspomagają pracę układu krążenia, m.in. obniżają wysokie ciśnienie krwi i zapobiegają udarom mózgu. Ponadto regularne spożycie fasolki pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, zwłaszcza triglicerydów, co zapobiega miażdżycy i zawałom serca.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/fasolka-szparagowa-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze_41631.html
SKŁADNIKI:
70 dkg schabu
4 papryki czerwone
25 dkg fasolki szparagowej lub 1 opakowanie mrożonki
1 cebula
liść laurowy
2 kostki rosołowe
papryka ostra
sól, pieprz
Mięso oczyścić, umyć i podzielić na kotlety. Delikatnie rozbić. Opruszyć solą, papryką ostrą i pieprzem i podsmażyć przez minutę na rozgrzanej patelni. Do brytfanny wlać 3 szklanki wody i zagotować wraz z kostkami rosołowymi i liściem laurowym. Wrzucić mięso i dusić pod przykryciem. W między czasie na patelni podsmażyć do zarumienienia poszatkowaną cebulę i dodać pokrojoną w paski paprykę.
Podsmażać aż papryka będzie miękka. Fasolkę szparagową ugotować w lekko posolonej wodzie, odcedzić i również delikatnie podsmażyć na patelni. Paprykę, cebulę i fasolkę szparagową dodać do mięsa i dusić jeszcze przez 10 minut. Podawać z ziemniakami.
SMACZNEGO
Źródło:http://anitainspiruje.blogspot.com/2013/11/przepis-duszony-schab-pod-pierzynka-z.html