ßßß
Składniki:1 szklanka czerwonej soczewicy1 duża marchew1 pietruszka3 ziemniaki1 szalotka10 cm pora1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 1/2 puszki pomidorów1 litr buliony drobiowego1 łyżeczka czarnuszki2 łyżeczki zielonej czubricy (można pominąć tą mieszankę przypraw)1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka suszonego cząbru3 liście laurowe1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego2 ząbki czosnku1 łyżka masła klarowanego4 cm suszonej algi kombusól do smakuPrzygotowanie:Soczewicę zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, pogotować chwilę aż na powierzchni wody utworzy się piana. Następnie soczewicę odcedzić na sicie i przepłukać pod bieżącą wodą.Soczewicę ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą - czynność można powtórzyć. Wypłukanie powstającej nad soczewicą piany sprawia, że zupa jest łatwostrawna. Również w tym celu dodaje się do gotującej się zupy glony - w tym przypadku kombu.Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę pokroić w kostkę, dodać do zupy oraz liście laurowe i kombu .Szalotkę i pora pokroić bardzo drobno, zrumienić na maśle klarowanym i dodać do zupy.Gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać bulion, koncentrat pomidorowy, czarnuszkę, czubricę i czosnek (drobno pokrojony). Gotować jeszcze 5 minut.Aby zioła zachowały aromat należy je dodać po zakończeniu gotowania zupy i pozostawić garnek przykryty pokrywką kilka minut.Dodać suszony tymianek, cząber, pieprz ziołowy, doprawić solą do smaku.Przed podaniem zupy wyjąć kombu.Smacznego