ßßß Cookit - przepis na Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy

nazwa

Wykonanie

Bardzo aromatyczna i sycącą zupa z soczewicy. W opisie przygotowania podałam sposób obgotowania soczewicy, aby zupa była lekkostrawna. Aby potrawy gotowane z roślin strączkowych nie powodowały bólu brzucha, wystarczy dodać do nich odpowiednie przyprawy i trochę alg.
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 duża marchew
1 pietruszka
3 ziemniaki
1 szalotka
10 cm pora
1 łyżka koncentratu pomidorowego lub 1/2 puszki pomidorów
1 litr buliony drobiowego
1 łyżeczka czarnuszki
2 łyżeczki zielonej czubricy (można pominąć tą mieszankę przypraw)
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego cząbru
3 liście laurowe
1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła klarowanego
4 cm suszonej algi kombu
sól do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, pogotować chwilę aż na powierzchni wody utworzy się piana. Następnie soczewicę odcedzić na sicie i przepłukać pod bieżącą wodą.
Soczewicę ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą - czynność można powtórzyć. Wypłukanie powstającej nad soczewicą piany sprawia, że zupa jest łatwostrawna. Również w tym celu dodaje się do gotującej się zupy glony - w tym przypadku kombu.
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę pokroić w kostkę, dodać do zupy oraz liście laurowe i kombu .
Szalotkę i pora pokroić bardzo drobno, zrumienić na maśle klarowanym i dodać do zupy.
Gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać bulion, koncentrat pomidorowy, czarnuszkę, czubricę i czosnek (drobno pokrojony). Gotować jeszcze 5 minut.
Aby zioła zachowały aromat należy je dodać po zakończeniu gotowania zupy i pozostawić garnek przykryty pokrywką kilka minut.
Dodać suszony tymianek, cząber, pieprz ziołowy, doprawić solą do smaku.
Przed podaniem zupy wyjąć kombu.
Smacznego
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2014/02/zupa-z-soczewicy.html