Wykonanie
Bardzo aromatyczna i sycącą zupa z
soczewicy. W opisie przygotowania podałam sposób obgotowania
soczewicy, aby zupa była lekkostrawna. Aby potrawy gotowane z roślin strączkowych nie powodowały
bólu brzucha, wystarczy dodać do nich odpowiednie
przyprawy i trochę alg.

Składniki:1 szklanka
czerwonej soczewicy1 duża
marchew1
pietruszka3
ziemniaki1
szalotka10 cm
pora1 łyżka
koncentratu pomidorowego lub 1/2 puszki
pomidorów1 litr
buliony drobiowego1 łyżeczka
czarnuszki2 łyżeczki zielonej czubricy (można pominąć tą
mieszankę przypraw)1 łyżeczka suszonego
tymianku1 łyżeczka suszonego cząbru3
liście laurowe1-2 łyżeczki
pieprzu ziołowego2 ząbki
czosnku1 łyżka
masła klarowanego4 cm suszonej algi kombu
sól do smakuPrzygotowanie:
Soczewicę zalać
wodą, doprowadzić do wrzenia, pogotować chwilę aż na powierzchni
wody utworzy się piana. Następnie
soczewicę odcedzić na sicie i przepłukać pod bieżącą
wodą.
Soczewicę ponownie przełożyć do garnka, zalać
wodą - czynność można powtórzyć. Wypłukanie powstającej nad
soczewicą piany sprawia, że zupa jest łatwostrawna. Również w tym celu dodaje się do gotującej się zupy
glony - w tym przypadku kombu.
Ziemniaki,
marchewkę,
pietruszkę pokroić w kostkę, dodać do zupy oraz
liście laurowe i kombu .
Szalotkę i
pora pokroić bardzo drobno, zrumienić na
maśle klarowanym i dodać do zupy.Gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać
bulion,
koncentrat pomidorowy,
czarnuszkę, czubricę i
czosnek (drobno pokrojony). Gotować jeszcze 5 minut.Aby
zioła zachowały aromat należy je dodać po zakończeniu gotowania zupy i pozostawić garnek przykryty pokrywką kilka minut.Dodać suszony
tymianek, cząber,
pieprz ziołowy, doprawić
solą do smaku.Przed podaniem zupy wyjąć kombu.Smacznego