Wykonanie
Mięso z indyka bardzo dobrze komponuje się z
przyprawą curry. Dodatkowego smaku takiej potrawie dodaje
jabłko. Mamy wtedy wyrazisty,
winny smak. Do dania, które proponuję możemy wykorzystać,
filet z indyka lub tak , jak u mnie
udziec. Może to być dobra propozycja na świąteczny obiad



SKŁADNIKI1
udziec z
indyka1 łyżeczka
curry2
jabłka1 łyżka
ziół do drobiu1
liść laurowy2-3
ziela angielskiepół łyżeczki
soli ziołowejodrobina
pieprzu1 łyżka
mąki1 łyżka
oleju1 szklanka
wodyWYKONANIE
Udziec płuczemy, jeśli jest z kością to ją wycinamy.
Mięso kroimy na większe kawałki, przyprawiamy wszystkimi
przyprawami oprócz
curry.

Zostawiamy w lodówce na ok. 2 godziny.Na patelni rozgrzewamy
olej. Kawałki
mięsa oprószamy
mąką i mieszamy.Lekko obsmażamy z obu stron.

Podlewamy
wodą, dodajemy
liść laurowy i
ziele angielskie. Nakrywamy i smażymy na małym ogniu ok. 1 godz.Do miękkiego już
mięsa dodajemy
przyprawę curry. Jeśli
woda się wygotowała podlewamy jeszcze szklankę
wody- mieszamy.
Jabłka ubieramy, kroimy w ósemki i dodajemy do
mięsa.

Nakrywamy i jeszcze dusimy ok. 10 min.
Jabłka powinny być miękkie, ale nie dopuszczamy, by się rozpadły. Podajemy z
ryżem ,
ziemniakami lub
kaszą.


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.