Wykonanie
Pyszne pierożki z farszem z gotowanych
ziemniaków i
kiszonej kapusty wymyśliłam dziś by poprawić mężowski nastrój, bo chandrę jakowąś ma (pewnie jesienną), a wiem że uwielbia śląską ciapkapustę - czyli mniej więcej to, co się w pierożkach znalazło.Na końcu postu znajdziecie filmik, w którym pokazuję, jak zrobić falbanki dookoła pierożków :)


Składniki na ciasto :2 szklanki
mąki pszennej1 łyżka miękkiego
masła1 duże
żółtkook. 0,5 szklanki ciepłej
wodyszczypta
soliFarsz :300 g. ugotowanych
ziemniaków300 g.
kapusty kiszonej1 łyżeczka miękkiego
masła2 łyżki
oleju1 płaska łyżeczka
majerankusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :Wsypuję
mąkę do dużej miski, dodaję
masło,
żółtko,
sól i
wodę, zagniatam elastyczne ciasto i wyrabiam je przez 3 minuty. Przykrywam i odstawiam na 10 minut.
Kapustę siekam dość drobno, przekładam na głęboką patelnię z
olejem, dolewam 2-3 łyżki
wody, przykrywam i duszę ok. 15 minut, by lekko zmiękła.
ziemniaki przepuszczam przez praskę lub duszę dokładnie widelcem. Do
ziemniaków dodaję ciepłą
kapustę i
masło, dokładnie mieszam, doprawiam do smaku
majerankiem,
solą i
pieprzem, Ciasto rozwałkowuję dość cienko, wykrajam kółka. Na połowę kółek nakładam farsz, przykrywam pozostałymi i sklejam dokładnie. Pierogi wrzucam na osolony wrzątek i gotuję 3 minuty od wypłynięcia. Podaję z podsmażoną
cebulką.Przepis autorski.

