Wykonanie
Jakoś w tym miesiącu mnie na pierogi wzięło :) Dzisiejsza wersja, z farszem z
pieczarek i
kapusty, to pierożki smażone w głębokim tłuszczu. Są pyszne, kojarzą mi się z sajgonkami, tylko w rodzimym wydaniu;)



Składniki :Ciasto :2 szklanki
mąki pszennej1 łyżka miękkiego
masła1 duże
żółtkook. 0,5 szklanki ciepłej
wodyszczypta
soliFarsz :500 g.
pieczarek200 g.
kiszonej kapusty2 łyżki
octu balsamicznegoolejsól,
pieprz do smakuDodatkowo :
olej do smażeniaPrzygotowanie :Wsypuję
mąkę do dużej miski, dodaję
masło,
żółtko,
sól i
wodę, zagniatam elastyczne ciasto i wyrabiam je przez 3 minuty. Przykrywam i odstawiam na 10 minut.
Kapustę płuczę, mocno odsączam z
wody, po czym siekam drobno. Przekładam ją do garnka, wlewam trochę
wody i pod przykryciem gotuję na małym ogniu ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodaję 2 łyżki
oleju, i już nie przykrywam, by
woda wyparowała.
Pieczarki kroję w drobną kostkę, przesmażam na patelni z 2 łyżkami
oleju (lekko je
solę, szybciej się usmażą). Gdy na patelni nie ma już
wody, dolewam
ocet balsamiczny i jeszcze chwilę smażę. Przekładam
kapustę na patelnie, mieszam, doprawiam do smaku. Farsz odstawiam do przestudzenia.Rozwałkowane ciasto dzielę na prostokąty 10 x 15 cm, układam farsz i sklejam boki, jak w pierogach.W rondlu rozgrzewam
olej (wysokość ok. 5 cm w garnku), smażę po 2 sztuki z obu stron po ok. 3 minuty. Przekładam na papier do odsączenia. Podaję np. z
sosem słodko-kwaśnym .Przepis autorski.

