Wykonanie
Zdrowa odmiana klasycznej potrawy.
Dorsza najbardziej lubię smażonego i obtoczonego
mąką i nic nie
mogę na to poradzić. Chyba, żeby zastąpić zwykłą
pszenną mąkę - pełnoziarnistą i
sezamem.I tu zaczyna się robić ciekawie, ponieważ frytki przygotowałam z
marchwi, natomiast jako dodatek są tu podane kluseczki z
twarogu i
szpinaku. Mój mąż nie przepada za
rybami i kiedy wszedł do kuchni i zobaczył, że smażę
dorsza, stwierdził, że mogłam kupić
pierś z kurczaka, jednak kiedy spróbował - poprosił o dokładkę i z porcji
ryby na dwa dni nie zostało zupełnie nic ;-)Podaję przepis na jeden obiad dla 2-3 osób.Pragnę dodać, że kluseczki mogą stanowić danie samo w sobie, wtedy można je polać roztopionym
masłem i posypać startym
parmezanem. Moi synowie je uwielbiają!

Składniki: na
rybę:4
filety z dorszaok 2-3 łyżki
mąki "Pełne Ziarno"1 łyżka
sezamusólpieprz1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka
czosnku granulowanego2 łyżki
oliwy z oliwekjajko na frytki:3-4 ząbki
czosnku5-6
marchewek1 łyżeczka
imbiru w proszku
sóloliwa z oliwek nadająca się do pieczenia na kluseczki:150 g
szpinaku ( już rozmrożonego)100 g
twarogu półtłustego lub chudego2-3 łyżki
kaszy mannysól1 ząbek
czosnkumasłoNajpierw z kuminu,
czosnku,
soli,
pieprzu i
oliwy zrób marynatę dla
ryby. Marynuj filety ile chcesz (ale dnie dłużej niż do następnego dnia). Ja marynowałam je w lodówce tyle czasu ile trwa przygotowanie dodatków i też wyszły smacznie.Nastaw piekarnik na temperaturę 180 st C. Obierz
marchew i pokrój ją w słupki. W żaroodpornym naczyniu wymieszaj
marchew z
solą i
imbirem oraz ułóż na niej ząbki
czosnku przekrojone na pół (chyba , że są małe).

Wstaw je do piekarnika i nastaw minutnik na ok 35-40 minut.W tym czasie zblenduj
szpinak,
twaróg,
jajko ,
czosnek z
solą, a na koniec dodaj
kaszę mannę i wymieszaj ją razem z zieloną mieszanką.

Konsystencja ma być taka, żeby się dało uformować kluski za pomocą dwóch łyżek.

Tak uformowane kluski kładź na gotującą się, osoloną
wodę w rondelku z dodatkiem odrobiny
oleju. Gotuj ok 5 minut od wypłynięcia. Z podanego przepisu wychodzi taka ilość klusek jak na zdjęciu poniżej, minus jeden - spróbowałam przez zrobieniem ;-))

W
między czasie rozgrzej
olej na patelni. W jednym płaskim talerzu wymieszaj
mąkę i
sezam , dodaj odrobinę
soli, a w drugim roztrzep
jajko. Panieruj
filety ryby najpierw w
jajku, a później w
mące i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Równolegle roztop łyżkę
masła na drugiej patelni.Mniej więcej w tym czasie powinny być gotowe
marchewki.Wyłóż wszystko na talerz, polej kluski roztopionym
masłem. Warto zjeść także pieczony
czosnek.Można podawać z
sosem czosnkowym, na który przepis znajdziesz w jednym z wcześniejszych postów.Smacznego!!!