ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z bitą śmietaną, jagodami, winogronem i galaretką cytrynową

Biszkopt z bitą śmietaną, jagodami, winogronem i galaretką cytrynową

nazwa

Wykonanie

Witam Was Serdecznie
Za oknem temperatura jest co raz mniej przyjazna, a lato stało się
już tylko miłym wspomnieniem. Tęsknota za świeżymi owocami dojrzewającymi w promieniach letniego słońca sprawia, iż w moich myślach rodzi się chęć stworzenia, choć na chwilę odrobiny lata. Pierwsza myśl jaka przyszła mi do głowy to owoce te dostępne w sklepach, choć nie smakują już tak samo jak latem. Mój wybór padł na winogrono i jagody, które zamroziłem jeszcze na koniec lata. Same owoce to jednak nie wszystko, dlatego wybór padł na biszkopt, bitą śmietanę i cytrynową galaretkę przywodzącą mi na myśl słońce.
Potrzebne składniki:
Składniki na ciasto o średnicy formy 26cm
Biszkopt:
250g mąki tortowej
4 jajka
150g cukru
cukier migdałowy
Bita śmietana:
kubeczek 30% śmietanki
cukier waniliowy
Wierzch ciasta:
250g winogron
150g jagód
2 galaretki cytrynowe
Domowy biszkopt to swoista podstawa ciast z galaretką i kremami.
Na początek oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka z cukrem migdałowym, który nada biszkoptowi smaku zbliżonego
do marcepanu.
Żółtka ucieramy wraz z cukrem w oddzielnej misce.
Żółtka dodajemy do ubitego białka i dokładnie mieszamy,
po czym dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy o uzyskania jednolitej konsystencji, po czym wlewamy do formy nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut.
W tym czasie przygotowujemy galaretkę cytrynową i umieszczamy w lodówce, następnie ubijamy śmietankę wraz z cukrem waniliowym.
Na upieczonym i ostygłym biszkopcie rozprowadzamy bitą śmietanę, na której umieszczamy winogrono i jagody.
Na koniec zalewamy zastygającą galaretką i umieszczamy w lodówce do całkowite stężenia galaretki.
Gotowe ciasto wyjmujemy z lodówki, wstawiamy wodę na herbatę i przed Nami upragniona chwila relaksu. Nie wiem jak Wy,
ale ja chętnie w wolnej chwili lubię zjeść coś słodkiego i napić się jednej z ulubionych herbat. Nie mogę, dlatego też pozostawać obojętny wobec większej ilości czasu wolnego i uwielbiam spędzać
go w mojej kuchni pełnej zapachów.
Źródło:http://carrotandkitchen.blogspot.com/2015/10/biszkopt-z-bita-smietana-jagodami.html