Wykonanie
Witam Was SerdecznieZa oknem temperatura jest co raz mniej przyjazna, a lato stało sięjuż tylko miłym wspomnieniem. Tęsknota za świeżymi
owocami dojrzewającymi w promieniach letniego słońca sprawia, iż w moich myślach rodzi się chęć stworzenia, choć na chwilę odrobiny lata. Pierwsza myśl jaka przyszła mi do głowy to
owoce te dostępne w sklepach, choć nie smakują już tak samo jak latem. Mój wybór padł na
winogrono i
jagody, które zamroziłem jeszcze na koniec lata. Same
owoce to jednak nie wszystko, dlatego wybór padł na
biszkopt,
bitą śmietanę i
cytrynową galaretkę przywodzącą mi na myśl słońce.Potrzebne składniki:

Składniki na ciasto o średnicy formy 26cm
Biszkopt:250g
mąki tortowej4
jajka150g
cukrucukier migdałowyBita śmietana:kubeczek 30%
śmietankicukier waniliowyWierzch ciasta:250g
winogron150g
jagód2
galaretki cytrynoweDomowy
biszkopt to swoista podstawa ciast z
galaretką i kremami.Na początek oddzielamy
białka od
żółtek i ubijamy
białka z
cukrem migdałowym, który nada biszkoptowi smaku zbliżonegodo marcepanu.
Żółtka ucieramy wraz z
cukrem w oddzielnej misce.
Żółtka dodajemy do ubitego
białka i dokładnie mieszamy,po czym dodajemy przesianą
mąkę. Mieszamy o uzyskania jednolitej konsystencji, po czym wlewamy do formy nasmarowanej
masłem i obsypanej
bułką tartą.
Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut.

W tym czasie przygotowujemy
galaretkę cytrynową i umieszczamy w lodówce, następnie ubijamy
śmietankę wraz z
cukrem waniliowym.Na upieczonym i ostygłym
biszkopcie rozprowadzamy
bitą śmietanę, na której umieszczamy
winogrono i
jagody.

Na koniec zalewamy zastygającą
galaretką i umieszczamy w lodówce do całkowite stężenia
galaretki.Gotowe ciasto wyjmujemy z lodówki, wstawiamy
wodę na
herbatę i przed Nami upragniona chwila relaksu. Nie wiem jak Wy,ale ja chętnie w wolnej chwili lubię zjeść coś słodkiego i napić się jednej z ulubionych
herbat. Nie
mogę, dlatego też pozostawać obojętny wobec większej ilości czasu wolnego i uwielbiam spędzaćgo w mojej kuchni pełnej zapachów.