Wykonanie
Witam WszystkichDzisiaj Walentynki zwane też Dniem Zakochanych, a że dzień ten spędziłem pracy to teraz mam coś dla Was, a mianowicie tort
truskawkowy, który jakoś tak kojarzy mi się z tym dniem. Może toza sprawą tego, iż
truskawki są czerwone, ale mniejsza o to przede wszystkich życzę Wam żebyście zawsze byli szczęśliwi.Potrzebne Nam będą:

Składniki na
biszkopt o średnicy formy 26cm350g
mąki tortowej250g
cukru6
jajek2 paczki
cukru wanilinowego2 kubeczki 30%
śmietanki350g
truskawekpaczka
galaretki truskawkowejgorzka czekoladaBiałka odzielamy od
żółtek i ubijamy z
cukrem waniliowym.

Natomiast
żółtka ucieramy z
cukrem w osobnej misce.

Do ubitych
białek dodajemy
żółtka z
cukrem i mieszamy,po czym dodajemy przesianą
mąkę i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Masę przelewamy do formy nasmarowanej
masłem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

Przygotowujemy
galeretkę i wstawiamy do lodówki.
Biszkopt przecinamy na pół, po czym ubijamy
śmietankę z paczką
cukru waniliowego.
Truskawki przepoławiamy na pół, a
galarektę kroimy w kostkę. Pierwszą warstwę
biszkoptu smarujemy
bitą śmietaną, układamy połówki
truskawek,
potem galaretkę i ponownie smarujemy
bitą śmietaną. Następnie kładziemy drugą wartwę
biszkoptu smarujemy górę i boki
bitą śmietaną, na górze układamy
truskawki i na koniec posypujemy górę i boki startą
czekoladą.