Wykonanie

Szybki obiad, którego smak zapamiętacie na długo.
Filety z kurczaka lub
indyka podsmażane w
szynce parmeńskiej, z sosem z
pomidorów,
czosnku i
mozzarelli. Genialne, ekspresowe i przepyszne danie, które koniecznie musicie
mieć w swoim repertuarze:) Przygotowanie takiego obiadu (lub kolacji) zajmie Wam około 20 minut, więc jest on świetnym rozwiązaniem dla zabieganych. Delikatne
mięso w wyrazistej
szynce i do tego pyszny, kremowy, ciągnący się
sos pomidorowy z
mozzarellą to połączenie doskonałe:) Ważne: u żyjcie do potrawy dobrych
pomidorów z puszki, żeby nie były zbyt kwaśne. Robiłam ten obiad w dwóch wersjach: raz z użyciem
filetów z kurczaka, a drugi z
indykiem. Obie wersje są tak samo dobre, ale ta z
kurczakiem jest bardziej soczysta i delikatna. Wybór oczywiście pozostawiam Wam - obiad i tak zniknie ze stołu w mig! PolecamSKŁADNIKI (na 4 osoby):2
filety z kurczaka lub 4 kawałki z
indyka8 plasterków
szynki parmeńskiej (opcjonalnie szwarcwaldzkiej)3 łyżki
oliwy z oliwek + 3 łyżki do smażenia
sólpieprz3/4 łyżeczki
bazylii1,5 puszki
pomidorów krojonych2 ząbki
czosnkugarść świeżej
bazylii2 kulki
mozzarelli1 łyżeczka
masłaWYKONANIE:
Filety z kurczaka przekrój poziomo na pół (lub użyj
indyka) i przełóż do miski.Dodaj do tego
oliwę z oliwek,
sól,
pieprz i
bazylię. Wymieszaj
mięso, aby dokładnie obtoczyło się w przyprawach. Zawiń każdy kawałek
mięsa w dwa plasterki
szynki.Na patelni rozgrzej
oliwę z oliwek i ułóż na niej filety. Smaż na jednej stronie 3 minuty, a a następnie przełóż na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty.Po tym czasie dodaj do
mięsa pomidory z puszki,
czosnek przeciśnięty przez praskę,
sól,
pieprz, posiekaną
bazylię i
masło. Przemieszaj i podgrzewaj wszystko jeszcze jakieś 5-6 minut. Jeśli sos będzie za kwaśny dodaj do niego 1 łyżeczkę
cukru.Na koniec do sosu dodaj kawałki lub plasterki
mozzarelli, przykryj pokrywką i podduś całość do rozpuszczenia się
sera.Danie podawaj z
kuskusem,
ryżem,
ziemniakami, frytkami lub
kaszą, według uznania. Gotowe! Smacznego!




Przepis lekko zmodyfikowany, z Kwestii Smaku