Wykonanie
Sezon na
pomidory nadal trwa, uwielbiam je w każdej postaci. Kolejny przepis z użyciem tych pysznych warzyw to
kurczak faszerowany
szynką parmeńską,
bazylią oraz
mozzarellą, obłożony
pomidorami i zapieczony. Dla dodatkowego aromatu dodałam do dania
skórkę z cytryny i
kurczaka wcześniej lekko obsmażyłam. Jako dodatek do dania dałam, z racji tego, że danie jest włoskie,
makaron. Wymieszałam go z powstałym podczas pieczenia sosem z
pomidorów i dodałam świeże listki
bazylii. Dobrym dodatkiem do tego dania mogłoby być również po prostu świeże, chrupiące
pieczywo.

Składniki (na 2 porcje):2 pojedyncze
piersi z kurczaka (nie za duże)1-2 czerwone
pomidory1 kulka
mozzarelliskórka otarta z jednej
cytryny (wcześniej sparzonej i dokładnie umytej)4 plasterki
szynki parmeńskiejkilka listków świeżej
bazylii + kilka listków do podania gotowego dania1/2 łyżki
masła (klarowanego najlepiej)1/2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprz, odrobina suszonej
bazyliiPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Kurczaka myjemy, oczyszczamy, przecinamy na pół, ale nie do końca – tak aby powstała kieszeń. Następnie rozkładamy, przykrywamy folią i lekko (tak aby nie uszkodzić
mięsa) roztłukujemy
mięso na cieńsze kotlety.
Kurczaka przyprawiamy z obu stron
solą,
pieprzem oraz odrobiną suszonej
bazylii. Do środka wkładamy po dwa plasterki
szynki parmeńskiej, po kilka listków
bazylii, po około 1/3 kulki
mozzarelli oraz odrobinę
skórki z cytryny. Wszystko zawijamy w roladki (do spięcia roladek można użyć wykałaczek). Na patelni rozgrzewamy
masło z
oliwą, wkładamy
kurczaka i obsmażamy lekko z każdej strony, podczas smażenia dorzucamy na patelnię pozostałą
skórkę z cytryny (w połączeniu z
masłem utworzy się
cytrynowo-
maślany sos). Obsmażonego
kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewając go powstałym podczas smażenia sosem. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki (albo pół-plasterki)
pomidory, lekko oprószamy jeszcze
solą i
pieprzem. Jeśli bardzo nie lubicie skórki z
pomidorów, można je wcześniej sparzyć i obrać, ja jednak zostawiłam je ze skórką. Wszystko wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut (aż z
kurczaka zacznie wypływać
ser), na około 10 minut przed końcem pieczenia, na wierzchu układamy pozostałą
mozzarellę. Gotowe danie podajemy posypane świeżą
bazylią.
