ßßß
Składniki (na 2 porcje):2 pojedyncze piersi z kurczaka (nie za duże)1-2 czerwone pomidory1 kulka mozzarelliskórka otarta z jednej cytryny (wcześniej sparzonej i dokładnie umytej)4 plasterki szynki parmeńskiejkilka listków świeżej bazylii + kilka listków do podania gotowego dania1/2 łyżki masła (klarowanego najlepiej)1/2 łyżki oliwy z oliweksól, pieprz, odrobina suszonej bazyliiPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kurczaka myjemy, oczyszczamy, przecinamy na pół, ale nie do końca – tak aby powstała kieszeń. Następnie rozkładamy, przykrywamy folią i lekko (tak aby nie uszkodzić mięsa) roztłukujemy mięso na cieńsze kotlety. Kurczaka przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem oraz odrobiną suszonej bazylii. Do środka wkładamy po dwa plasterki szynki parmeńskiej, po kilka listków bazylii, po około 1/3 kulki mozzarelli oraz odrobinę skórki z cytryny. Wszystko zawijamy w roladki (do spięcia roladek można użyć wykałaczek). Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wkładamy kurczaka i obsmażamy lekko z każdej strony, podczas smażenia dorzucamy na patelnię pozostałą skórkę z cytryny (w połączeniu z masłem utworzy się cytrynowo-maślany sos). Obsmażonego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewając go powstałym podczas smażenia sosem. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki (albo pół-plasterki) pomidory, lekko oprószamy jeszcze solą i pieprzem. Jeśli bardzo nie lubicie skórki z pomidorów, można je wcześniej sparzyć i obrać, ja jednak zostawiłam je ze skórką. Wszystko wkładamy do piekarnika na około 30-40 minut (aż z kurczaka zacznie wypływać ser), na około 10 minut przed końcem pieczenia, na wierzchu układamy pozostałą mozzarellę. Gotowe danie podajemy posypane świeżą bazylią.