Wykonanie

Te
ciasteczka goszczą na moim
stole przynajmniej raz w tygodniu. Są chrupiące, pożywne, maja mnóstwo zdrowych
orzechów,
suszoną żurawinę i całą masę
płatków zbożowych. Przygotowuję je dla moich Dzieci jako zdrową przekąskę do szkoły, Mężowi pakuję kilka większych
ciasteczek w podróż, a ja sama zajadam się nimi przy śniadaniu popijając szklanką zimnego
mleka:) Coś wspaniałego! Gorąco polecam!SKŁADNIKI:1,5 szklanki
mąki żytniej 2000200 g miękkiego
masła (użyłam ekologicznego)3/4 szklanki
brązowego cukru3 szklanki mieszanych zbóż i
bakalii (użyłam
płatki żytnie,
płatki owsiane,
słonecznik,
siemię lniane,
pestki dyni,
pistacje,
orzechy laskowe,
płatki migdałowe suszoną żurawinę)1
jajko1/2 łyżeczki
sody oczyszczonąszczypta
soliWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do 170 stopni C.
Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodaj do niego
cukier i ucieraj jeszcze przez 2 minuty. Wbij
jajko i dokładnie zmiksuj.
Mąkę wymieszaj z
solą i
sodą oczyszczoną i wsyp do utartego
masła. Porządnie wymieszaj całość drewnianą łyżką.Teraz wsyp zboża i
bakalie i jeszcze raz dokładnie zamieszaj.Z gotowego ciasta uformuj kulki wielkości
orzecha włoskiego, połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszcz.Piecz
ciasteczka około 15 min, na złotobrązowy kolor. Wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Smacznego!

