Wykonanie
Już jutro
jadę na urlop.
Będę zatem z opóźnieniem odpowiadać na Wasze komentarze i mniej udzielać się na profilu Mopsa w kuchni na FB . Niemniej jednak na blogu pojawi się kilka przygotowanych wcześniej przeze mnie przepisów. Pamiętajcie też koniecznie o zbliżającej się akcji Skandynawskie lato 2015 .Na dzisiaj wraz z innymi blogerkami przygotowałam ciasto/deser z
truskawkami. Upiekłam chlebek
truskawkowy, któremu oczywiście bliżej do ciasta. Ale nosi właśnie taką nazwę podobnie jak chlebek
cukiniowy czy chlebek
bananowy. Wszystkie są słodkie i wilgotne w środku oraz zawierają duży dodatek owoców/warzyw. Śmiało
mogę powiedzieć, że chlebek
truskawkowy jest od teraz moim ulubionym. Jest po prostu przepyszny. A dodatek własnoręcznie przygotowanego
masła z dodatkiem
truskawek, sprawia, że długo zarówno ja, jak i moja rodzinka nie zapomnimy o jego smakuRazem ze mną truskawkują: Lejdi, Mirabelka,
Gin, Siankoo oraz Panna Malwinna .Przepis zaczerpnęłam z irlandzkiej książki Catherine Fulvio Catherine’s Family Kitchen .Proporcje składników nieco zmieniłam.

Składniki:ok. 200 g
truskawek350 g
mąki tortowej1 czubata łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli175 g drobnego
brązowego cukru100 g miękkiego
masła + trochę do posmarowania formy2
jajka75 ml
mleka 2%75 g
orzechów laskowych
1.
Truskawki umyć, osuszyć, usunąć z nich szypułki. Umieścić je w małym garnku i rozgnieść tłuczkiem do
ziemniaków. Podgrzać i gotować około 1 minutę ciągle mieszając. Zestawić z ognia i zostawić do ostygnięcia.2. Nastawić piekarnik na 180 °C. Foremkę do pieczenia (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia posmarowanym
masłem.3. W jednej misce wymieszać
mąkę z
sodą i
solą, w drugiej zmiksować
masło z
cukrem,
jajkami i
mlekiem na puszystą masę. Do masy
maślanej dodawać stopniowo
mąkę. Wyrobić ciasto mikserem.4. Posiekać grubo
orzechy laskowe. Dodać do ciasta wraz z
truskawkami i wymieszać (niezbyt dokładnie) łyżką. Nałożyć ciasto do formy.5. Piec ok. 50 minut na środkowej półce piekarnika w trybie grzania góra-dół. Przed wyjęciem należy sprawdzić chlebek patyczkiem. Jeśli po wbiciu i wyjęciu ze środkowej części ciasta jest suchy, tzn, że ciasto już jest upieczone. Należy je od razu wyciągnąć z piekarnika i wyjąć wraz z papierem z formy na kratkę. Zostawić na 0 minut. Następnie usunąć papier i studzić dalej na kratce.Miałam napisać, że ciasto najlepiej smakuje tego samego dnia, gdy wierzch ciasta jest lekko chrupki. Ale to nieprawda, smakuje równie dobrze następnego dnia, wtedy lepiej wyczuwalny jest smak
truskawek. Doskonałym do niego dodatkiem będzie
masło truskawkowe, na które przepis podam Wam jutro rano.