ßßß
Dzisiaj proponuję Wam ciasteczka - serduszka o intensywnie kakaowym smaku. Przepis ten sprawdzi się idealnie na Dzień Mamy.200g mąki50g zmielonych orzechów(włoskich, laskowych, pekan - jakie tylko chcecie)50g kakaoszczypta soli125g masła150g brązowego cukru2 jajka50g posiekanych orzechów laskowych
Mąkę, zmielone orzechy, kakao i sól wymieszać. Utrzeć masło z brązowym cukrem na gładką masę. Dodać jedno całe jajko i żółtko z drugiego. Dodać mieszankę z mąką. Wyrabiać aż do uzyskania jednolitej masy (plusem tych ciasteczek jest to, że niezwykle łatwo jest wyrobić ciasto). Uformować w bochenek, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.Wyjąć ciasto z lodówki, odwinąć z folii. Rozwałkować na grubość około 5mm i wyciąć ciasteczka foremką w kształcie serca. Położyć ciasteczka na blasze (ja najpierw kładę papier do pieczenia). Pozostałe białko z drugiego jajka ubić na sztywną pianę, posmarować nią ciastka i posypać posiekanymi orzechami.Piec przez 10-15 minut w 180 stopniach.Smacznego!