Wykonanie

Dzisiaj proponuję Wam
ciasteczka - serduszka o intensywnie
kakaowym smaku. Przepis ten sprawdzi się idealnie na Dzień Mamy.200g
mąki50g zmielonych
orzechów(włoskich, laskowych, pekan - jakie tylko chcecie)50g
kakaoszczypta
soli125g
masła150g
brązowego cukru2
jajka50g posiekanych
orzechów laskowych
Mąkę, zmielone
orzechy,
kakao i
sól wymieszać. Utrzeć
masło z
brązowym cukrem na gładką masę. Dodać jedno całe
jajko i
żółtko z drugiego. Dodać mieszankę z
mąką. Wyrabiać aż do uzyskania jednolitej masy (plusem tych
ciasteczek jest to, że niezwykle łatwo jest wyrobić ciasto). Uformować w bochenek, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.Wyjąć ciasto z lodówki, odwinąć z folii. Rozwałkować na grubość około 5mm i wyciąć
ciasteczka foremką w kształcie
serca. Położyć
ciasteczka na blasze (ja najpierw kładę papier do pieczenia). Pozostałe
białko z drugiego
jajka ubić na sztywną pianę, posmarować nią
ciastka i posypać posiekanymi
orzechami.Piec przez 10-15 minut w 180 stopniach.Smacznego!