Wykonanie
Wysłałam
męża na bazarek po
truskawki. Upominałam "wybierz ciemne i najmniejsze... takie niepozorne są zazwyczaj najsłodsze". Wrócił uradowany z uśmiechem na ustach "Misie, kupiłem Ci najładniejsze jakie były". Oczywiście
truskawki kwaśne niemiłosiernie. Do zjedzenia na surowo zupełnie się nie nadawały. Z tego powodu powstało ciasto. W tej formie te śliczne czerwone
owoce są pyszniusie:)SKŁADNIKI na średnią blachę (30 x 30cm)świeże
truskawki2 1/4 szklanki
mąki tortowej1 łyżeczka
cukru waniliowego5
jajekkostka
masła (200g)1/2 szklanki
cukru1/3 szklanki
mleka 2%pół płaskiej łyżeczki
sodyMasło rozpuścić w garnuszku na wolnym ogniu razem z
mlekiem i
cukrem waniliowym a następnie odstawić do przestudzenia.
Jaja rozbić i oddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec
cukier. Następnie
żółtka a na sam koniec przygotowane wcześniej
masło. Całość delikatnie wymieszać z
mąką oraz
sodą i przelać do przygotowanej blaszki.Na wierzch ciasta ułożyć posiekane
truskawki.Ciasto piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut.SMACZNEGO