ßßß
Składniki500ml bulionu warzywnego50ml koncentratu barszczu4 burakiPuszka białej fasoli4 łyżki przecieru pomidorowego1/4 małej białej kapustyMarchewkaPietruszkaPor3 łyżki masła150ml śmietany 12%Sól, pieprz, cukier, sok z cytrynyPrzygotowanieDokładnie umyj buraki, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu około godziny.Poszatkuj kapustę, zalej bulionem i gotuj przez pół godziny.Obraną marchewkę i pietruszkę pokrój na plasterki, pora drobno posiekaj.Na patelni rozpuść masło, wrzuć pora, marchewkę i pietruszkę i ciągle mieszając podsmażaj 5 minut.Wlej do warzyw 5 łyżek wody i duś pod przykryciem na małym ogniu, w razie potrzeby dolewając trochę wody.Połącz warzywa z kapustą i gotuj 10 minut.Ugotowane buraki obierz i pokrój na kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach – jak wolisz.Do kapusty dodaj podduszone warzywa, buraki, odcedzoną fasolę, koncentrat barszczu i przecier pomidorowy. Gotuj razem 5 minut.Rozbełtaj śmietanę z kilkoma łyżkami barszczu i dodaj do zupy.Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.Smacznego!Zobacz także:Jesienna zupa jarzynowaChuda zupa ogórkowaZupa botwinkowa