Wykonanie
Zupa, którą my nazywamy „barszczem ukraińskim”, na Ukrainie nazywa się „barszczem czernihowskim” i trochę się różni od polskiego odpowiednika. Przede wszystkim nie dodaje się do niego
fasoli, jest za to sporo
czosnku, a podaje się go z pampuszkami (małymi bułeczkami), polanymi zimnym
sosem czosnkowym. Ja jednak najbardziej lubię barszcz ukraiński w rodzimym wydaniu. Oto mój sposób na tą pyszną zupę.

Składniki500ml
bulionu warzywnego50ml koncentratu barszczu4
burakiPuszka
białej fasoli4 łyżki
przecieru pomidorowego1/4 małej
białej kapustyMarchewkaPietruszkaPor3 łyżki
masła150ml
śmietany 12%Sól,
pieprz,
cukier,
sok z cytrynyPrzygotowanieDokładnie umyj
buraki, włóż do garnka, zalej
wodą i gotuj na wolnym ogniu około godziny.Poszatkuj
kapustę, zalej
bulionem i gotuj przez pół godziny.Obraną
marchewkę i
pietruszkę pokrój na plasterki,
pora drobno posiekaj.Na patelni rozpuść
masło, wrzuć
pora,
marchewkę i
pietruszkę i ciągle mieszając podsmażaj 5 minut.Wlej do warzyw 5 łyżek
wody i duś pod przykryciem na małym ogniu, w razie potrzeby dolewając trochę
wody.Połącz warzywa z
kapustą i gotuj 10 minut.Ugotowane
buraki obierz i pokrój na kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach – jak wolisz.Do
kapusty dodaj podduszone warzywa,
buraki, odcedzoną
fasolę, koncentrat barszczu i
przecier pomidorowy. Gotuj razem 5 minut.Rozbełtaj
śmietanę z kilkoma łyżkami barszczu i dodaj do zupy.Dopraw do smaku
solą,
pieprzem,
cukrem i
sokiem z cytryny.Smacznego!Zobacz także:Jesienna zupa jarzynowaChuda zupa ogórkowaZupa botwinkowa