ßßß Cookit - przepis na Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

nazwa

Wykonanie

Zupa, którą my nazywamy „barszczem ukraińskim”, na Ukrainie nazywa się „barszczem czernihowskim” i trochę się różni od polskiego odpowiednika. Przede wszystkim nie dodaje się do niego fasoli, jest za to sporo czosnku, a podaje się go z pampuszkami (małymi bułeczkami), polanymi zimnym sosem czosnkowym. Ja jednak najbardziej lubię barszcz ukraiński w rodzimym wydaniu. Oto mój sposób na tą pyszną zupę.
Składniki
500ml bulionu warzywnego
50ml koncentratu barszczu
4 buraki
Puszka białej fasoli
4 łyżki przecieru pomidorowego
1/4 małej białej kapusty
Marchewka
Pietruszka
Por
3 łyżki masła
150ml śmietany 12%
Sól, pieprz, cukier, sok z cytryny
Przygotowanie
Dokładnie umyj buraki, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu około godziny.
Poszatkuj kapustę, zalej bulionem i gotuj przez pół godziny.
Obraną marchewkę i pietruszkę pokrój na plasterki, pora drobno posiekaj.
Na patelni rozpuść masło, wrzuć pora, marchewkę i pietruszkę i ciągle mieszając podsmażaj 5 minut.
Wlej do warzyw 5 łyżek wody i duś pod przykryciem na małym ogniu, w razie potrzeby dolewając trochę wody.
Połącz warzywa z kapustą i gotuj 10 minut.
Ugotowane buraki obierz i pokrój na kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach – jak wolisz.
Do kapusty dodaj podduszone warzywa, buraki, odcedzoną fasolę, koncentrat barszczu i przecier pomidorowy. Gotuj razem 5 minut.
Rozbełtaj śmietanę z kilkoma łyżkami barszczu i dodaj do zupy.
Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Smacznego!
Zobacz także:
Jesienna zupa jarzynowa
Chuda zupa ogórkowa
Zupa botwinkowa
Źródło:http://mammadeli.com/2013/11/28/barszcz-ukrainski