Wykonanie

Przepyszne ciasto, 'perfumowane' jak to mówią moje dzieci, łączy w sobie wiele smaków i aromatów, które na myśl przywodzą ciasta z
krajów Bliskiego Wschodu.
Kardamon,
cytryna,
woda różana i
konfitura z
płatków róży - one 'rządzą' tym
ciastem; to zapach jak z Baśni Tysiąca i Jednej Nocy... Znowu Nigella, znowu bezglutenowo. To nie będzie ulubione ciasto wszystkich Czytelników, trafia tylko w niektóre
kubki smakowe, ale zaręczam, jak już trafi... nie można się od niego oderwać ...;-).Składniki:150 g
suszonych moreli250 ml zimnej
wody2 strąki
kardamonu200 g zmielonych
migdałów50 g drobno zmielonej polenty (żółtej
mąki kukurydzianej)1 łyżeczka
proszku do pieczenia (jeśli to konieczne, użyj bezglutenowego)150 g drobnego
cukru do wypieków6 dużych
jajek2 łyżeczki
soku z cytryny1 łyżeczka
wody różanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W małym garnuszku umieścić
morele, zalać zimną
wodą, dodać przekrojone strąki
kardamonu. Zagotować i gotować przez około 10 minut, na niskiej lub średniej mocy palnika, aż prawie cała
woda wsiąknie w
morele. Po tym czasie zdjąć z palnika i wystudzić (podczas studzenia pozostała mała ilość
wody w dalszym ciągu będzie wsiąkała w
morele).Z wystudzonych
moreli odjąć 5 sztuk i przekroić je na pół.Pozostałe
morele umieścić w malakserze. Dodać wyłuskane ze strąków ziarenka
kardamonu. Dodać zmielone
migdały, polentę,
proszek do pieczenia,
cukier,
jajka i zmiksować do połączenia. Do powstałej zmiksowanej 'papki' dodać
sok z cytryny i
wodę różaną, jeszcze raz zmiksować.Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy, wokół brzegów wyłożyć równo
morele, na nie wyłożyć ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. W trakcie pieczenia można przykryć folią aluminiową gdyby zbyt szybko 'łapało' kolor. Ciasto może mocno wyrosnąć podczas pieczenia (to wynik miksowania
jajek), ale
potem opadnie - to normalne.Ponadto:2 łyżeczki
konfitury z
płatków róży lub
dżemu morelowego1 łyżeczka
soku z cytryny2,5 łyżeczki posiekanych
pistacji lub
pistacji w słupkachsuszone
płatki róży (opcjonalnie)Jeszcze ciepłe upieczone ciasto posmarować
konfiturą z
płatków róży wymieszaną z
sokiem z cytryny. Oprószyć posiekanymi
pistcjami i
płatkami róż (u mnie suszone).Smacznego :-).



Źródło przepisu - Nigella Lawson 'Simply Nigella: feel good food'.