Wykonanie
Kiedy podawałam przepis mojej Babci Jańci na gniazdka,
pisałam, że nie był to oryginał przepisu. Dzisiaj pokazuję ten przepis dokładnie tak, jak zapisała go moja Babcia. Ptysie w wersji obwarzankowej, z
migdałową posypką. Idealne do popołudniowej
kawy. Zapewniam.

Składniki:120 g
masła250 ml
wodyszczypta
soli250 g
mąki6 jaj100 g
cukru drobnego50 g
migdałów (dałam
płatki)
jajko20 g
mąki do podsypywania

Wykonanie:
Wodę gotujemy ze szczyptą
soli i
masłem. Do gotującej się
wody wsypujemy na raz
mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką aż ciasto będzie odchodzić od ścianek i
zrobi się lśniące. Odstawić do ostygnięcia. Papier do pieczenia pociąć w kwadraty o
boku ok. 10 cm. Każdy kwadrat posmarować
olejem. Przełożyć do szorstkiej miski i dodawać po jednym
jajku dokładnie ucierając. Wyłożyć ciasto na stolnicę. Odrywać po kawałku i formować wałeczki, a z nich
obwarzanki. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Piec przez około 20 minut w 190 stopni. Upieczone posmarować rozbełtanym
jajkiem i posypać
cukrem wymieszanym z posiekanymi
migdałami. Wstawić do piekarnika na 150 stopni na około 5 minut.