Wykonanie
Wiosną mój organizm zaczyna domagać się nowych kolorów i smaków. Warzywno-
serowe zapiekanki nie pociągają już tak jak wszelakie sałatki. Zieleń wprasza się też do wypieków (stąd np. sporo
pistacji ostatnio), jak magnes przyciąga mnie świeżość i
słoneczny kolor
cytryn oraz… zniewalający zapach róży :)*
Woda różana,
konfitura z
płatków róży oraz… mój ulubiony makaronik o smaku róży :)*W róży ‘zakochałam’ się z resztą chyba już na dobre. Gdy po raz pierwszy powąchałam
wody różanej i gdy spróbowałam deseru z jej dodatkiem wiedziałam, że to jest TO. Nie lubię tylko, gdy smak jej jest z lekka ‘chemiczny’, ciężki, przesycony – tego wręcz nie trawię. Jednak delikatna, naturalna różana nuta jest jak najbardziej mile widziana.Dawno już nie miałam okazji zasmakować dobrej
konfitury z
płatków róży . Ostatnia jaką mnie poczęstowano bardziej przypominała lepki,
cukrowy syrop o smaku róży niż prawdziwą, dobrą
konfiturę. Jakież więc było moje zaskoczenie gdy pewnego dnia odebrałam na poczcie przesyłkę, w której znajdował się słoiczek przepysznej
konfitury z
płatków róży! Byłam bardzo mile zaskoczona i niesamowicie wzruszona. To przecież niesamowite, że ludzie, których nawet nie znamy osobiście, robią nam tak miłe niespodzianki. I że czasami te nasze internetowe znajomości i więzi okazują się tak ciepłe i sympatyczne :) Dziś, dzięki internetowi, usługom pocztowym ;) i życzliwym ludziom – świat mamy praktycznie na wyciągnięcie ręki. Majeczko – raz jeszcze serdecznie Ci dziękuję za tę pyszną niespodziankę! :)Ale wróćmy do
konfitury.Nie omieszkałam bowiem użyć jej do wypróbowania pewnego przepisu, który czekał na swoją kolej już od ponad roku. I bardzo teraz żałuję, że czekał tak długo ;) Ciasto (z moimi niewielkimi tylko zmianami) okazało się aromatyczne, lekko wilgotne, dokładnie takie jak lubię. Jedna porcja babeczek została upieczona z
konfiturą malinową (jak w przepisie), druga z różaną. Obydwie są przepyszne :)*

*Babeczki różane z
konfiturąproporcje na ok. 8-9 indywidualnych babeczek150 g miękkiego
masła130 g
cukru3
jajka150 g
mąkiniecałe 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
wody różanej1 łyżka
mlekakilka łyżeczek
konfitury z róży (lub np. malinowej)
Masło utrzeć z
cukrem do białości. Dodawać po jednym
jajku dalej ucierając. Następnie dodać
wodę różaną i
mleko, wymieszać. Na koniec dodać partiami
mąkę – przesianą i wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia składników. Do natłuszczonych foremek nakładać trochę ciasta, następnie łyżeczkę-półtorej
konfitury i dopełniać
ciastem (nie więcej niż 2/3 wysokości foremki). Piec ok. 20 minut w 180°.(przepis oryginalny – ‘Saveurs’ nr 168)Z powyższego ciasta możemy też upiec same babeczki, bez dodatku
konfitury; będą delikatniejsze i mniej słodkie; w wersji mini również sympatycznie się prezentują :)*

*Pozdrawiam serdecznie !*