Wykonanie
Kilka dni temu, buszując po "spiżarni," natknąłem się na słoik z domową
konfiturą z aronii. Sosna nie byłby sobą gdy nie otworzył go, nie spróbował jego zawartości i nie użył do jakiegoś wypieku. Czując smak tego
owocu stwierdziłem, że idealnym uzupełnieniem dla
konfitury będzie duża i słodka
beza. Tak właśnie powstały babeczki, zapraszam :)
ciasto (6 sztuk):120 g
mąki40 ml
mleka40 g
masła60 g
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajkokonfitura z aronii
Mąkę połączyć z
proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z
cukrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać
jajko, a następnie
mąkę z proszkiem na przemian z
mlekiem. Całość dokładnie połączyć. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać do nich po 1 łyżce ciasta. Następnie po 1 łyżeczce
konfitury z aronii i ponownie 1 łyżkę ciasta. Babeczki piec w 180 º C przez 20-25 minut. Lekko wystudzić.
beza:2
białka jaj120 g
cukruBiałka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier. Miksować jeszcze przez kilka minut, aż powstanie gładka, sztywna i lśniąca masa.
Białka przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i wyciskać na upieczone babeczki. Muffinki z
bezą ponownie wstawić do piekarnika i piec w 180 º C przez ok. 10 minut. Na koniec ustawić w piekarniku opcję grill i piec przez 1-2 minuty, pilnując aby
beza nie spaliła się. Wystudzić.Smacznego! :)