ßßß Cookit - przepis na babeczki z aronią i bezą

babeczki z aronią i bezą

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu, buszując po "spiżarni," natknąłem się na słoik z domową konfiturą z aronii. Sosna nie byłby sobą gdy nie otworzył go, nie spróbował jego zawartości i nie użył do jakiegoś wypieku. Czując smak tego owocu stwierdziłem, że idealnym uzupełnieniem dla konfitury będzie duża i słodka beza. Tak właśnie powstały babeczki, zapraszam :)
ciasto (6 sztuk):
120 g mąki
40 ml mleka
40 g masła
60 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
konfitura z aronii
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać jajko, a następnie mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem. Całość dokładnie połączyć. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i nakładać do nich po 1 łyżce ciasta. Następnie po 1 łyżeczce konfitury z aronii i ponownie 1 łyżkę ciasta. Babeczki piec w 180 º C przez 20-25 minut. Lekko wystudzić.
beza:
2 białka jaj
120 g cukru
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Miksować jeszcze przez kilka minut, aż powstanie gładka, sztywna i lśniąca masa. Białka przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i wyciskać na upieczone babeczki. Muffinki z bezą ponownie wstawić do piekarnika i piec w 180 º C przez ok. 10 minut. Na koniec ustawić w piekarniku opcję grill i piec przez 1-2 minuty, pilnując aby beza nie spaliła się. Wystudzić.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/05/muffinki-z-aronia-i-beza.html