Wykonanie
Świerze i pachnące … Obojętnie czy zrobimy je z
jeżyn zebranych w lesie ,czy we własnym ogrodzie , zawsze będzie pyszne ,lekkie i bardzo szybkie . Dobre nawet dla tych którzy nie przepadają za gotowaniem … ..

Trzeba zgromadzić :1,5 szkl
mąki1 szkl
cukru0,5 kostki
masła0,5 szkl
mleka3
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaśredniej wielkości blaszka do ciastamiseczka ( taka od
płatków śniadaniowych )
jeżyn
Jajka rozbijamy i oddzielamy
białka od
żółtek .
Białko ubijamy na sztywną pianę ( odrobina
soli dodana do
białek przyśpieszy efekt ) . Do miski wsypujemy
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia -mieszamy , dodajemy
mleko i roztopiony tłuszcz (
masło) oraz
żółtka -wszystko mieszamy i łączymy z ubitą pianą . Wylewamy na wysmarowaną wcześniej
masłem blaszkę, posypujemy
jeżynami i wstawiamy do piekarnika na 160 C na ok. 45-55 min ,bez termoobiegu ( czas najlepiej kontrolować sprawdzając patyczkiem czy się dopiekło ) . Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i pozwalamy ciastu powoli ostygnąć -wyjmujemy . Można polać lukrem lub przyprószyć pudrem.