ßßß Cookit - przepis na Mini serniczki z mango, marakują i granatem

Mini serniczki z mango, marakują i granatem

nazwa

Wykonanie

Składniki
12 sztuk
ok. 150 g ciasteczek oreo
500 g zmielonego twarogu
250 g ricotty lub mascarpone
2/3 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
1 jajko
Dekoracja
50 g białej czekolady
owoce: mango, marakuja, granat, ewentualnie brzoskwinie z puszki i świeże kiwi
listki mięty
Przygotowanie
Przygotować formę na 12 muffinów i wypełnić ją papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Ciasteczka zgrubnie posiekać na desce i włożyć do papilotek.
Zmielony twaróg włożyć do miski, dodać ricottę lub mascarpone, cukier, budyń (w proszku) i cukier wanilinowy oraz skórkę z pomarańczy, zmiksować na jednolitą masę na małych obrotach miksera lub wymieszać dokładnie łyżką. Dodać jajko i znów zmiksować tylko do połączenia się składników.
Masę wyłożyć na ciasteczka do wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15 minut do ścięcia się masy. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Wierzch posmarować roztopioną białą czekoladą, ułożyć obrane i pokrojone mango, dodać nasiona granatu, polać marakują i udekorować listkami mięty.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/mini-serniczki-z-mango-marakuja-i-granatem