Wykonanie
Składniki12 sztukok. 150 g
ciasteczek oreo500 g zmielonego
twarogu250 g
ricotty lub
mascarpone2/3 szklanki
cukru1
budyń śmietankowy1
cukier wanilinowy1 łyżeczka startej skórki z
pomarańczy1
jajkoDekoracja50 g
białej czekoladyowoce:
mango,
marakuja,
granat, ewentualnie
brzoskwinie z puszki i świeże
kiwilistki
miętyPrzygotowaniePrzygotować formę na 12 muffinów i wypełnić ją papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Ciasteczka zgrubnie posiekać na desce i włożyć do papilotek.Zmielony
twaróg włożyć do miski, dodać
ricottę lub
mascarpone,
cukier,
budyń (w proszku) i
cukier wanilinowy oraz skórkę z
pomarańczy, zmiksować na jednolitą masę na małych obrotach miksera lub wymieszać dokładnie łyżką. Dodać
jajko i znów zmiksować tylko do połączenia się składników.Masę wyłożyć na
ciasteczka do wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15 minut do ścięcia się masy. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.Wierzch posmarować roztopioną
białą czekoladą, ułożyć obrane i pokrojone
mango, dodać nasiona
granatu, polać
marakują i udekorować listkami
mięty.