Wykonanie
SkładnikiSpód:100 g
mąki pszennej (lub ryżowej i ziemniaczanej pół na pół)2 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia60 g zimnego
masła1/2
jajkaMasa serowa:500 g
twarogu sernikowego250 g
ricotty lub
mascarpone2/3 szklanki
cukru1
budyń śmietankowy (w proszku) ok. 35 - 60 g1
cukier wanilinowy1
jajkoOraz:4-5 świeżych fig4
owoce marakui100 g
borówki amerykańskiejsyrop z agawy lub klonowylistki
miętyPrzygotowanieDno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.Na stolnicę lub do miski wsypać
mąkę, dodać
cukier,
proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne
masło. Siekać składniki nożem lub rozcierać
masło palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodać
jajko i szybko zagnieść składniki w jednolite ciasto.Wylepić nim spód oraz ok. 1,5 cm
boków formy, wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Formę z
ciastem wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor przez ok. 15 - 20 minut .Do misy miksera włożyć
twaróg,
ricottę lub
mascarpone,
cukier,
budyń i
wanilię, zmiksować na średnich obrotach miksera do połączenia się składników. Następnie dodać
jajko i znów zmiksować.
Na podpieczony spód wyłożyć masę
serową, wstawić do piekarnika na 25 - 30 minut (do ścięcia się masy). Wyjąć z piekarnika, przestudzić, ułożyć pokrojone
owoce, posypać
borówką, polać
marakują. Zdjąć obręć i polać
syropem przed samym podaniem.
