ßßß Cookit - przepis na Sernik z figą i marakują

Sernik z figą i marakują

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód:
100 g mąki pszennej (lub ryżowej i ziemniaczanej pół na pół)
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g zimnego masła
1/2 jajka
Masa serowa:
500 g twarogu sernikowego
250 g ricotty lub mascarpone
2/3 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy (w proszku) ok. 35 - 60 g
1 cukier wanilinowy
1 jajko
Oraz:
4-5 świeżych fig
4 owoce marakui
100 g borówki amerykańskiej
syrop z agawy lub klonowy
listki mięty
Przygotowanie
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Na stolnicę lub do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekać składniki nożem lub rozcierać masło palcami aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko i szybko zagnieść składniki w jednolite ciasto.
Wylepić nim spód oraz ok. 1,5 cm boków formy, wstawić do lodówki na ok. 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Formę z ciastem wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor przez ok. 15 - 20 minut .
Do misy miksera włożyć twaróg, ricottę lub mascarpone, cukier, budyń i wanilię, zmiksować na średnich obrotach miksera do połączenia się składników. Następnie dodać jajko i znów zmiksować.


Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, wstawić do piekarnika na 25 - 30 minut (do ścięcia się masy). Wyjąć z piekarnika, przestudzić, ułożyć pokrojone owoce, posypać borówką, polać marakują. Zdjąć obręć i polać syropem przed samym podaniem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/sernik-z-figa-i-marakuja