Składnikiok. 12 sztukok. 150 g ciasteczek oreo lub neo (czekoladowe markizy przekładane białą masą)500 g twarogu sernikowego lub zmielonego (np. w melakserze) tłustego twarogu250 g ricotty (ewentualnie mascarpone)2/3 szklanki cukru1 budyń śmietankowy (w proszku) ok. 35-60 g1 cukier wanilinowy1 jajkoopcjonalnie: 1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub pomarańczyoraz:do posmarowania wierzchu: 4 łyżki mleka skondensowanego z tubki lub 50 g białej czekolady lub 4 łyżki konfitury morelowej lub lemon curd lub sosu toffeeowoce: maliny i/lub borówki amerykańskielistki mięty do dekoracjiPrzygotowaniePrzygotować formę na 12 muffinów i wypełnić ją papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Ciasteczka zgrubnie posiekać na desce i włożyć do papilotek.Zmielony twaróg sernikowy włożyć do miski, dodać ricottę, cukier, budyń (proszek) i cukier wanilinowy oraz skórkę z cytrusów jeśli jej używamy, zmiksować na jednolitą masę lub wymieszać dokładnie łyżką. Dodać jajko i znów zmiksować do połączenia się składników.Masę wyłożyć na ciasteczka do wysokości papilotki. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 15 minut do ścięcia się masy. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.Wierzch posmarować cienką warstwą mleka skondensowanego, roztopionej czekolady lub powidłami i ułożyć owoce, udekorować listkami mięty.