Wykonanie
A może sernik w formie babeczek z
owocami w brązowym cukrze?Takie zgrabne, a każdy z nich to dokładnie porcja jak znalazł do popołudniowej
kawy.Do tego, w takiej formie pięknie prezentują się na
stole.Stęskniłam się już za
owocami, takimi z ogrodu czy z ryneczku. Trzeba na nie niestety jeszcze trochę poczekać, sięgnęłam więc po mrożonki.Wymyśliłam malutkie leciutkie serniczki, a właściwie babeczki serniczkowe, z
jeżynami i
malinami, których naturalny kwaśny smak łagodzi
brązowy cukier. Takie
owoce bardzo podnoszą
śmietankowy smak serniczków.

Składniki:sernik:około 450 - 500g
białego sera śmietankowego, najlepiej półtłustego1 1/2 kubka
cukru250g
sera ricottaokoło 100g
mascarponeskórka starta z 1
cytrynysok wyciśnięty z 1/2
cytrynysok wyciśnięty z 1/2
pomarańczy4
jajkajeżyny i
maliny mrożone - ilość dowolna
cukier brązowy - ilość w zależności od ilości
owoców i upodobań


Jak zrobiłam:serniczki:1.
Ser,
ricottę i
mascarpone wymieszałam mikserem dokładnie. Dodałam
cukier i mieszałam. Wbijałam po jednym
jajku, cały czas ubijając.2. Kiedy masa była dokładnie gładka wlałam
sok z cytryny i
pomarańczy, dodałam startą skórkę i jeszcze raz dokładnie ubiłam mikserem.3. Przygotowałam blaszkę do pieczenia muffinów. Otwory w blaszce wyłożyłam papierowymi foremkami do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do 180'C. Masę
serową nałożyłam do otworów, napełniając je prawie całkowicie.4. Piekłam aż były rumiane, około 35-40 minut.
owoce:W rondelku smażyłam
owoce z
cukrem, aż sok się zredukował a
owoce konsystencją przypominały rzadką
konfiturę.całość:Serniczki ostudziłam a
potem udekorowałam
owocami. Podałam je z dodatkiem
owoców w brązowym cukrze. Całość można lekko posypać
cukrem pudrem.

Doskonały deser i alternatywa dla klasycznego sernika.Kwaśne
jeżyny i
maliny dodają świeżego i orzeźwiającego smaku sernikowi. Takie babeczki jednocześnie świetnie prezentują się na
stole.