Wykonanie
SkładnikiSpód100 g
mąki (pszennej lub ryżowej)3 łyżki
cukru60 g zimnego
masłaMasa serowa500 g
twarogu sernikowego250 g
ricotty (lub
mascarpone)2/3 szklanki
cukru1
budyń śmietankowy (w proszku) ok. 40 g1
cukier wanilinowy1
jajkoOraz150 g
malin (świeżych lub mrożonych)3 łyżki
cukruopcjonalnie świeże
maliny do dekoracji lub listki
miętyPrzygotowanieDo miski wsypać
mąkę, dodać
cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne
masło. Rozcierać
masło palcami aż powstanie drobna kruszonka. Zagnieść ciasto łącząc składniki w jedną część.Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Spód i ok. 1 cm
boków formy wylepić
ciastem, wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Wstawić formę z
ciastem i piec na złoty kolor przez ok. 15 minut.Zmiksować
twaróg z
ricottą lub
mascarpone, z
cukrem,
budyniem w proszku i
wanilią. Następnie dodać
jajko i jeszcze raz zmiksować do połączenia się składników.
Maliny zmiksować ręcznym blenderem z dodatkiem
cukru i przetrzeć przez sitko pozostawiając na nim pesteczki i uzyskując gładki mus malinowy.Na podpieczony spód wyłożyć masę
serową, na wierzchu łyżeczką wyłożyć mus malinowy, jedna porcja obok drugiej z zachowaniem ok. 1/2 odstępów. Mmusu jest dużo więc wykładając go zanurzamy łyżeczkę w
masie serowej aby więcej go się zmieściło. Następnie za pomocą cienkiego patyczka lub wykałaczki robimy w
masie kilka "ósemek", i nadajemy fantazyjny kształt wzorkom.Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 30 minut, do ścięcia się masy serowej. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, można schłodzić przez 1 godzinę. Udekorować świeżymi
malinami jeśli takie mamy lub listkami
mięty.
