ßßß Cookit - przepis na Sernikobrownie z malinami

Sernikobrownie z malinami

nazwa

Wykonanie

Składniki
BROWNIE
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady
2/3 szklanki cukru
3 jajka
50 g mielonych migdałów
85 g mąki
szczypta soli
SERNIK:
500 g zmielonego twarogu sernikowego
200 g masy marcepanowej (lub 150 g drobno mielonych migdałów bez skórek razem z 1/4 szklanki cukru pudru)
250 g ricotty
1/2 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy (ok. 35-60 g)
1 jajko
ORAZ
300 g malin
Przygotowanie
BROWNIE
Piekarnik nagrzać do 160 st. C (góra i dół bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do niedużego garnka i na małym ogniu roztopić ciągle mieszając. Odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając roztopić do uzyskania jednolitej masy.
W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem, nie ubijać. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę. Dodać mielone migdały, mąkę oraz sól i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 23 minuty . Ciasto powinno być ścięte, sprężyste. Piekarnik ustawić na 180 stopni C.
SERNIK
Do melaksera włożyć pokruszony twaróg, pokrojoną na kawałki masę marcepanową oraz ricottę. Miksować do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Jeśli używamy zmielonego już twarogu i zmielonych migdałów, mieszany je po prostu w misce z dodatkiem ricotty.
Do sera z migdałami dodać cukier oraz budyń (proszek) i krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać jajko i znów zmiksować. Wyłożyć na upieczony spód. Na wierzchu ułożyć maliny.
Tortownicę z ciastem wstawić do drugiej, większej tortownicy (aby nie wysuszać niepotrzebnie boków ciasta czekoladowego) i wstawić całość do piekarnika. Piec przez ok. 25 - 30 minut w 180 st. C do ścięcia się masy. Wyjąć, przestudzić i podawać.
Wskazówki
Masa marcepanowa jest łatwo dostępna w supermarketach.
Sernik przed pieczeniem można posypać po wierzchu płatkami migdałów.
Do ciasta można dodać ekstrakt migdałowy dla pogłębienia migdałowego posmaku.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/sernikobrownie-z-malinami