Wykonanie
SkładnikiBROWNIE200 g
masła200 g
gorzkiej czekolady2/3 szklanki
cukru3
jajka50 g mielonych
migdałów85 g
mąkiszczypta
soliSERNIK:500 g zmielonego
twarogu sernikowego200 g masy marcepanowej (lub 150 g drobno mielonych
migdałów bez skórek razem z 1/4 szklanki
cukru pudru)250 g
ricotty1/2 szklanki
cukru1
budyń śmietankowy (ok. 35-60 g)1
jajkoORAZ300 g
malinPrzygotowanieBROWNIEPiekarnik nagrzać do 160 st. C (góra i dół bez termoobiegu). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło pokroić na kawałeczki, włożyć do niedużego garnka i na małym ogniu roztopić ciągle mieszając. Odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki
czekoladę i mieszając roztopić do uzyskania jednolitej masy.W oddzielnej misce rozmiksować
jajka z
cukrem, nie ubijać. Dodać do nich roztopioną
czekoladę z
masłem i zmiksować na gładką masę. Dodać mielone
migdały,
mąkę oraz
sól i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 23 minuty . Ciasto powinno być ścięte, sprężyste. Piekarnik ustawić na 180 stopni C.SERNIKDo melaksera włożyć pokruszony
twaróg, pokrojoną na kawałki masę marcepanową oraz
ricottę. Miksować do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Jeśli używamy zmielonego już
twarogu i zmielonych
migdałów, mieszany je po prostu w misce z dodatkiem
ricotty.Do
sera z
migdałami dodać
cukier oraz
budyń (proszek) i krótko zmiksować do połączenia się składników. Dodać
jajko i znów zmiksować. Wyłożyć na upieczony spód. Na wierzchu ułożyć
maliny.Tortownicę z
ciastem wstawić do drugiej, większej tortownicy (aby nie wysuszać niepotrzebnie
boków ciasta
czekoladowego) i wstawić całość do piekarnika. Piec przez ok. 25 - 30 minut w 180 st. C do ścięcia się masy. Wyjąć, przestudzić i podawać.WskazówkiMasa marcepanowa jest łatwo dostępna w supermarketach.Sernik przed pieczeniem można posypać po wierzchu
płatkami migdałów.Do ciasta można dodać ekstrakt
migdałowy dla pogłębienia
migdałowego posmaku.