Dawno nie było sałatek więc oto jest! Przepis na sałatkę z pieczonego koziego sera, z chrupiącym ciastem filo. Dressing z suszonych pomidorów i pikantnej oliwy to kwintesencja pysznego smaku. A te smażone pomidorki koktajlowe?!Po prostu pycha! Jedna z sałatek, która na warsztatach jakiś czas temu smakowała mi najbardziej. Lubię bardzo pieczony ser. Gdy jest on podany jeszcze w pikantny sposób to ja już jestem kupiona.Wojciech Pasikowski (autor przepisu) bardzo zadbał aby na talerzu się coś takiego fajnego działo. Suszone pomidory doprawione są czuszką i oliwą. Takie połączenie zdecydowanie sprawdza się właśnie z pieczonym serem.Składniki:rukola i roszponkaser kozi rolada – około 200gciasto filo – 4 listkiolej do smażenia ciastasuszone pomidory – 100g (EDIT: chodzi o takie pomidory suszone z zalewy ze słoika)oliwa z oliwek – 60mlchili – 1 czuszkaczosnek granulowany do smakusól morka do smakukilka pomidorków koktajlowych lub czereśniowych do dekoracjiCzuszkę siekamy. Suszone pomidory kroimy w kostkę. Oliwę z oliwek mieszamy z 1/4 pokrojonych wcześniej pomidorów i połową czuszki. Doprawiamy czosnkiem. Do pozostałych pomidorów dodajemy pozostałą część czuszki, doprawiamy czosnkiem i solą.Płaty ciasta smażymy na rumianu kolor. Plastry koziego sera kładziemy na papierze i zapiekamy na rumiano w piekarniku (220-230 stopni). Na listkach sałat kolejno układamy ciasto, ser i pomidory. Całość przykrywamy chrupiącym ciastem i polewamy pikantną oliwą. Dekorujemy połówkami, usmażonych pomidorków koktajlowych (można je usmażyć na oliwie z dodatkiem ziół (tymianek, rozmaryn, bazylia) oraz soli i pieprzu).