ßßß
Okej , byłam na tyle leniwa, że kupiłam gotowe ciasto , ale... wyszło świetnie więc bez obaw :)zamrożone ciasto francuskie :P500g szpinaku ( jeśli nie macie świeżego to spokojnie może być mrożony tylko, że liściasty, nie rozdrobniony)20g sera koziego2 ząbki czosnku3 jajkagałka muszkatałowasólpieprzpare plasterkow pomidoraoliwa z oliwek( ja akurat użyłam tej która jest w słoiku suszonych pomidorów)Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 220C i wyłożenia blachy do pieczenia ciastem. Jeśli macie dużą blachę to warto po prostu wyłożyć tylko połowę a z ciasta uformować boki.Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy szpinak z czosnkiem . Dusimy doprawiając mocno solą, pieprzem i gałką muszkatalową.Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na stałą piane (po odwróceniu do góry nogami miski nie może piana od niej odpaść). Żółtka dodajemy do szpinaku i ciągle mieszając czekamy aż się zetną. Teraz dodajemy tez ser kozi i czekamy aż się rozpuści -ciągle mieszając.Odstawiamy patelnię z ognia i dodajemy białka , dokładnie mieszamy. Wykładamy ciasto szpinakiem , posypujemy jeszcze odrobina sera i dekorujemy plastrami pomidora. pieczemy 25 minut.Smacznego - K !