Powiem wprost – OLŚNIEWAJĄCE!Pieczony łosoś polany aromatyczną ziołowo-cytrynowąoliwą a do tego absolutnie fenomenalne pieczone pomidory!Jak dla mnie danie na miarę Kulinarnego Oskara :)Jest to kolejny, adaptowany przeze mnie przepis zaczerpnięty z najnowszego numeru miesięcznika „Kuchnia”.Składniki:1/2 kg podłużnych pomidorów pokrojonych na połówki1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek2 drobno posiekane ząbki czosnku2 łyżki posiekanych liści bazylii1 łyżeczka oregano (u mnie suszone)1 łyżeczka skórki otartej z cytryny1-2 łyżki soku z cytryny3 filety z łososia (instrukcja usuwania ości :)10 dag czarnych oliwek bez pestek pokrojonych w plasterkisól i pieprzWykonanie:Rozgrzać piekarnik do 120 stopni.Żaroodporną formę wysmarować oliwą. Pomidory oprószyć solą i pieprzem, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym przeciętą stroną do dołu.Oliwę wymieszać z bazylią, oregano oraz czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Zalać pomidory przygotowaną oliwą. Wstawić do piekarnika i piec 2 godziny (temperatura 120 stopni).Upieczone pomidory przełożyć na półmisek, a oliwę przecedzić.Zwiększyć temperaturę piekarnika do 230 stopni.W żaroodpornej formie ułożyć filety z łososia, posolić i polać odrobiną oliwy z pieczenia pomidorów.Wstawić rybę do piekarnika i piec 20-25 minut.Pozostałą oliwę doprawić sokiem i skórką z cytryny.Łososia podawać z pomidorami i oliwkami, skropionego ziołowo-cytrynowąoliwą.Smacznego:)Polecam także wspaniałego łososia w sosie pomarańczowym