ßßß Cookit - przepis na ŁOSOŚ PIECZONY Z POMIDORAMI

ŁOSOŚ PIECZONY Z POMIDORAMI

nazwa

Wykonanie

Powiem wprost – OLŚNIEWAJĄCE!
Pieczony łosoś polany aromatyczną ziołowo-cytrynową oliwą a do tego absolutnie fenomenalne pieczone pomidory!
Jak dla mnie danie na miarę Kulinarnego Oskara :)
Jest to kolejny, adaptowany przeze mnie przepis zaczerpnięty z najnowszego numeru miesięcznika „Kuchnia”.
Składniki:
1/2 kg podłużnych pomidorów pokrojonych na połówki
1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek
2 drobno posiekane ząbki czosnku
2 łyżki posiekanych liści bazylii
1 łyżeczka oregano (u mnie suszone)
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
1-2 łyżki soku z cytryny
3 filety z łososia (instrukcja usuwania ości :)
10 dag czarnych oliwek bez pestek pokrojonych w plasterki
sól i pieprz
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 120 stopni.
Żaroodporną formę wysmarować oliwą. Pomidory oprószyć solą i pieprzem, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym przeciętą stroną do dołu.
Oliwę wymieszać z bazylią, oregano oraz czosnkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zalać pomidory przygotowaną oliwą. Wstawić do piekarnika i piec 2 godziny (temperatura 120 stopni).
Upieczone pomidory przełożyć na półmisek, a oliwę przecedzić.
Zwiększyć temperaturę piekarnika do 230 stopni.
W żaroodpornej formie ułożyć filety z łososia, posolić i polać odrobiną oliwy z pieczenia pomidorów.
Wstawić rybę do piekarnika i piec 20-25 minut.
Pozostałą oliwę doprawić sokiem i skórką z cytryny.
Łososia podawać z pomidorami i oliwkami, skropionego ziołowo-cytrynową oliwą.
Smacznego:)
Polecam także wspaniałego łososia w sosie pomarańczowym
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/08/06/losos-pieczony-z-pomidorami