ßßß Cookit - przepis na Szafranowe mini-rogaliki z serkiem

Szafranowe mini-rogaliki z serkiem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj obchodzimy Dzień bloga, blogera...i z tej okazji wszystkim blogerom i blogerkom życzę samych przyjemności z prowadzenia bloga.. nie ważne czy kulinarnego , modowego czy innego...Z tej okazji częstujcie się też rogalikami ..pomysł na nie znalazłam tutaj.
300 ml mleka
25 g drożdży
2 jaja
1 żółtko
szczypta szafranu
50 dkg maki
10 dkg cukru
50g masła
Nadzienie:
30 dkg białego sera
1 małe jajo
3 łyżki cukru
ziarenka z laski wanilii (lub cukier waniliowy)
1 płaska łyżka budyniu
Mleko podgrzać, żeby było ciepłe.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do pozostałego mleka dodać roztarte palcami nitki szafranu.
2 jaja i żółtko rozetrzeć z cukrem, dodać mleko z szafranem, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto, dodając rozpuszczone masło.
Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość).
Ser rozetrzeć z cukrem i jajkiem, wymieszać z ziarenkami wanilii i budyniem.Wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając pięścią, podzielić na kilka części.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na blaszkę. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec około 12-15 minut w temp 180 stopni.Upieczone rogaliki wystudzić, posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/08/szafranowe-mini-rogaliki-z-serkiem.html