Wykonanie
Dzisiaj obchodzimy Dzień bloga, blogera...i z tej okazji wszystkim blogerom i blogerkom życzę samych przyjemności z prowadzenia bloga.. nie ważne czy kulinarnego ,
modowego czy innego...Z tej okazji częstujcie się też rogalikami ..pomysł na nie znalazłam tutaj.

300 ml
mleka25 g
drożdży2
jaja1
żółtkoszczypta
szafranu50 dkg
maki10 dkg
cukru50g
masłaNadzienie:30 dkg
białego sera1 małe
jajo3 łyżki
cukruziarenka z
laski wanilii (lub
cukier waniliowy)1 płaska łyżka budyniu
Mleko podgrzać, żeby było ciepłe.
Drożdże rozetrzeć z łyżką
cukru, dodać pół szklanki
mleka, 1 łyżeczkę
mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do pozostałego
mleka dodać roztarte palcami
nitki szafranu.2
jaja i
żółtko rozetrzeć z
cukrem, dodać
mleko z
szafranem, wlać wyrośnięte
drożdże, dodać
mąkę i wyrobić jednolite ciasto, dodając rozpuszczone
masło.Z ciasta uformować kulę, posmarować
olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość).
Ser rozetrzeć z
cukrem i
jajkiem, wymieszać z ziarenkami
wanilii i
budyniem.Wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając pięścią, podzielić na kilka części.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na blaszkę. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec około 12-15 minut w temp 180 stopni.Upieczone rogaliki wystudzić, posypać
cukrem pudrem.





