ßßß
Składniki:1 średnia cukinia (ok. 0,5 kg)1 łyżeczka soli2 łyżki oliwy z oliwekmała cebula2 ząbki czosnku200 g pieczarek180 ml ciepłej wody350 g mąki pszennej15 g świeżych droższy lub 7g droższy suszonych1 łyżeczka cukru2 łyżki pokrojonej świeżej bazylii1/2 łyżki gruboziarnistej soli morskiej1. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach (najlepsza będzie taka młoda bez nasion, nieobrana). Ułożyć na sicie, wymieszać z solą i zostawić do odsączenia na 20 minut.2. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę posiekać. Czosnek obrać.3. Cukinię odcisnąć. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Podsmażyć na niej cebulę, aż zmięknie. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać grzyby, smażyć około 5 minut. Następnie dodać cukinię i dusić jeszcze około 3 minuty. Odcedzić np. na durszlaku.4. Piekarnik rozgrzać do 200 ºC. Drożdże rozrobić ze 125 ml ciepłej wody i odstawić na 10 minut do spienienia.5. W misce wymieszać mąkę z drożdżami, 1 łyżką oliwy, bazylią, masą cukiniową i pozostałą wodą. Ma powstać lekko klejące ciasto. Wyłożyć na blat i wyrabiać 10 minut. Uformować kulę.6. Natłuścić blachę lub formę do pieczenia (tortownica, mała prostokątna) i wyłożyć ciasto. Lekko spłaszczyć i odstawić pod ściereczką na godzinę do wyrośnięcia.7. Wierzch wyrośniętego ciasta zwilżyć wodą i oprószyć solą morską.8. Piec 35-40 minut. Wierzch powinien być rumiany. Ostudzić na kratce.Specjalnie na dziś upieczone chlebki zobaczcie też u: Mirabelki, Lejdi, Gin, Emilii oraz Martynosi .