Wykonanie
Na dzisiejszy Światowy Dzień
Chleba przygotowałam wraz z innymi blogerkami różne rodzaje
pieczywa – u mniej padło na pyszny soczysty i aromatyczny chlebek z
cukinią i
pieczarkami.Przepis pochodzi z książki
Pieczywo. 60 sprawdzonych przepisów na każdą okazję. Carli Bardi i
Tinga Morrisa.
Składniki:1 średnia
cukinia (ok. 0,5 kg)1 łyżeczka
soli2 łyżki
oliwy z oliwekmała
cebula2 ząbki
czosnku200 g
pieczarek180 ml ciepłej
wody350 g
mąki pszennej15 g świeżych droższy lub 7g droższy suszonych1 łyżeczka
cukru2 łyżki pokrojonej świeżej
bazylii1/2 łyżki gruboziarnistej
soli morskiej1.
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach (najlepsza będzie taka
młoda bez nasion, nieobrana). Ułożyć na sicie, wymieszać z
solą i zostawić do odsączenia na 20 minut.2.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.
Cebulę posiekać.
Czosnek obrać.3.
Cukinię odcisnąć. Na patelni rozgrzać łyżkę
oliwy. Podsmażyć na niej
cebulę, aż zmięknie. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dodać
grzyby, smażyć około 5 minut. Następnie dodać
cukinię i dusić jeszcze około 3 minuty. Odcedzić np. na durszlaku.4. Piekarnik rozgrzać do 200 ºC.
Drożdże rozrobić ze 125 ml ciepłej
wody i odstawić na 10 minut do spienienia.5. W misce wymieszać
mąkę z
drożdżami, 1 łyżką
oliwy,
bazylią, masą
cukiniową i pozostałą
wodą. Ma powstać lekko klejące ciasto. Wyłożyć na blat i wyrabiać 10 minut. Uformować kulę.6. Natłuścić blachę lub formę do pieczenia (tortownica, mała prostokątna) i wyłożyć ciasto. Lekko spłaszczyć i odstawić pod ściereczką na godzinę do wyrośnięcia.7. Wierzch wyrośniętego ciasta zwilżyć
wodą i oprószyć
solą morską.8. Piec 35-40 minut. Wierzch powinien być rumiany. Ostudzić na kratce.Specjalnie na dziś upieczone
chlebki zobaczcie też u: Mirabelki, Lejdi,
Gin, Emilii oraz Martynosi .