Wykonanie
Ostatnio obiecałam
serię przepisów z
sałatkami, które pomogą nam przetrwać zimę i przygotować się do nadejścia wiosny. Oto druga z nich, jest to nieco pożywniejsza propozycja -dzięki różnorodności składników taka
sałatka spokojnie może zastąpić Wam obiad.Przepis pochodzi z książki Sałatki. 111 najlepszych przepisów z cyklu Fakt radzi nr 5/2009 .

Składniki na 2 porcje:1 mały
brokuł3
mandarynkiczerwona cebula10 dag
wędzonego boczku10 dag
sera cheddar5 dag
orzechów nerkowcadressing:sok z 1/2
cytryny2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy2 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
rozmarynusól,
pieprz1.
Brokuł ugotować al dente, 6-8 minut. Odcedzić i ostudzić, podzielić na różyczki/mniejsze kawałki.2.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć bez tłuszczu na patelni na rumiano. Zdjąć z patelni i osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym/serwetkach.3.
Orzechy uprażyć na suchej patelni (kilka minut). Przesypać z patelni do miseczki i odstawić do ostygnięcia.4.
Ser pokroić w kostkę,
cebulę w półtalarki.
Mandarynki obrać i podzielić na cząstki, każdą przekroić na pół.5. Wymieszać (najlepiej w blenderze)
sok z cytryny,
pomarańczy z
oliwą z oliwek,
solą i
pieprzem. Na końcu dodać
rozmaryn.6. Połączyć delikatnie składniki sałatki. Posypać
orzechami. Polać
sałatkę sosem.W tym tygodniu na blogu ukażą się jeszcze: zapiekanka makaronowa z
krewetkami, niemiecka
sałatka ziemniaczana oraz pasta kanapkowa.