Wykonanie
Czerwona kapusta to jedna z najzdrowszych
kapust wykorzystywanych na naszych stołach . Można ją jeść gotowaną ,smażoną świeżą również . Jako kiszona spełnia się wręcz idealnie . Jest o wiele delikatniejsza i smaczniejsza od kuzynki białej.Dzisiaj na obiad była surówka .
Składniki na 6 porcji1 mała
kapusta czerwona2
cebule czerwone2
jabłka słodko -kwaśne1 łyżeczka
soli1/2 łyzeczki
pieprzu1 łyzeczka
cykru1
cytryna - sok ( może być mniej)WykonanieUmytą główkę
kapusty podzielić na ćwiartki i poszatkować (pokroić w paski) W garnku zagotować ok 4 litrów
wody i osolić ja . Do kipiącej
wody wrzucić
kapustę ,blanszować ok 3-4 minut(nie przykrywać ).Po tym czasie odcedzić ,przepłukać pod zimną ,najlepiej bieżącą
wodą . Odsączyć i przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w piórka
cebulę, z tarte
jabłka na dużych oczkach, Skropić
cytryną doprawić
solą,
pieprzem i
cukrem .Dobrze wymieszać Po ok 20 minutach jeszcze raz wymieszać, jeśli potrzeba doprawić.Do sałatki można zamiast
jabłek dodać
mandarynki lub
pomarańcze.