ßßß Cookit - przepis na Surówka z czerwonej kapusty

Surówka z czerwonej kapusty

nazwa

Wykonanie

Czerwona kapusta to jedna z najzdrowszych kapust wykorzystywanych na naszych stołach . Można ją jeść gotowaną ,smażoną świeżą również . Jako kiszona spełnia się wręcz idealnie . Jest o wiele delikatniejsza i smaczniejsza od kuzynki białej.
Dzisiaj na obiad była surówka .
Składniki na 6 porcji
1 mała kapusta czerwona
2 cebule czerwone
2 jabłka słodko -kwaśne
1 łyżeczka soli
1/2 łyzeczki pieprzu
1 łyzeczka cykru
1 cytryna - sok ( może być mniej)
Wykonanie
Umytą główkę kapusty podzielić na ćwiartki i poszatkować (pokroić w paski) W garnku zagotować ok 4 litrów wody i osolić ja . Do kipiącej wody wrzucić kapustę ,blanszować ok 3-4 minut(nie przykrywać ).
Po tym czasie odcedzić ,przepłukać pod zimną ,najlepiej bieżącą wodą . Odsączyć i przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, z tarte jabłka na dużych oczkach, Skropić cytryną doprawić solą,pieprzem i cukrem .Dobrze wymieszać Po ok 20 minutach jeszcze raz wymieszać, jeśli potrzeba doprawić.
Do sałatki można zamiast jabłek dodać mandarynki lub pomarańcze.
Źródło:http://eligotowanie.blogspot.com/2013/02/surowka-z-czerwonej-kapusty.html