Wykonanie
Na rozpoczęcie już trzeciej edycji akcji
Pieczarkowy Tydzień przygotowałam
sałatkę, która może znaleźć się na wielkanocnym
stole.

Składniki:1/2 główki
sałaty lodowej500 g
pieczarek1
czerwona papryka1 puszka
zielonego groszku4
jajkakilka gałązek
koperkuoliwa do smażeniadressing:2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
soku z cytrynysól,
pieprz1/2 łyżeczki
oregano1/4 łyżeczki
tymianku1 łyżka płynnego
miodu1.
Pieczarki umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na
oliwie. Zostawić do ostygnięcia.2.
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w grube plastry.3.
Sałatę lodową pociąć w kostkę (wiem, że to grzech, ale rwanie takiej
sałaty jest bardziej pracochłonne i nie
daje takiego efektu końcowego).4.
Paprykę pokroić w kostkę.
Groszek odsączyć z zalewy.5. Na talerzach układać
sałatę,
paprykę,
groszek,
pieczarki oraz plastry
jajek.6. Przygotować dressing poprzez zmieszanie albo blenderem albo w słoiku
oliwy z oliwek z
sokiem z cytryny,
miodem i
przyprawami.7. Polać tak przygotowanym sosem
sałatkę i posypać posiekanym
koperkiem.Przepis dodaję nie tylko do mojej akcji
Pieczarkowy Tydzień 2014, ale też do kończącej się już akcji Mirabelki Wielkanocne smaki.