ßßß
Składniki:1/2 główki sałaty lodowej500 g pieczarek1 czerwona papryka1 puszka zielonego groszku4 jajkakilka gałązek koperkuoliwa do smażeniadressing:2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki soku z cytrynysól, pieprz1/2 łyżeczki oregano1/4 łyżeczki tymianku1 łyżka płynnego miodu1. Pieczarki umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Zostawić do ostygnięcia.2. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w grube plastry.3. Sałatę lodową pociąć w kostkę (wiem, że to grzech, ale rwanie takiej sałaty jest bardziej pracochłonne i nie daje takiego efektu końcowego).4. Paprykę pokroić w kostkę. Groszek odsączyć z zalewy.5. Na talerzach układać sałatę, paprykę, groszek, pieczarki oraz plastry jajek.6. Przygotować dressing poprzez zmieszanie albo blenderem albo w słoiku oliwy z oliwek z sokiem z cytryny, miodem i przyprawami.7. Polać tak przygotowanym sosem sałatkę i posypać posiekanym koperkiem.Przepis dodaję nie tylko do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014, ale też do kończącej się już akcji Mirabelki Wielkanocne smaki.