Wykonanie
Mam fazę na
kaszę jaglaną, chyba mojemu organizmowi czegoś brak. W poprzednim
poście były placuszki jaglane, dziś
pieczarki z
kaszą jaglaną. Jest to dobry i zdrowy pomysł na przystawkę. Mi pozostało trochę farszu i zastanawiałam się do czego go można wykorzystać, można zrobić
ciasteczka- paszteciki z
ciasta francuskiego z takim właśnie nadzieniem. Nic się nie zmarnuje! :)
Składniki:6
pieczarek (spokojnie farszu wystarczy na 12)1/2
cebuli1/2
czerwonej papryki1/2 szklanki
kaszy jaglanejświeży
koperek2 łyżki
oliwy2 łyżki startej
mozzarellisól,
pieprzoreganoPieczarki myjemy, usuwamy nóżki, które drobno siekamy. Posiekaną
cebulę podsmażamy na
oliwie, dorzucamy
paprykę pokrojoną w kosteczkę. Smażymy ok. 5 minut.
Kaszę zalewamy
wodą gotujemy na sypko, dodajemy do warzywa i mieszamy. Całość doprawiamy
solą i
pieprzem, posypujemy świeżym
koperkiem. Gotowym farszem napełniamy kapelusze
pieczarek, posypujemy
startym serem i
oregano. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.Podajemy na ciepło! Smacznego!