Wykonanie

Oto moja propozycja na szybki obiad dla zapracowanych: placki z ugotowanymi
ziemniakami. Do tego dania wykorzystacie pozostałe
ziemniaki z poprzedniego obiadu, co zapobiegnie wyrzucaniu jedzenia. Placki/naleśniki są puszyste i naprawdę idealne do wszelakich gulaszy, oraz bardzo syte.Do placków pasować będzie:gulasz po cygańsku (przepis)
schab w sosie (przepis)

Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:4 średnie ugotowane
ziemniaki (najlepiej ugotowane dzień wcześniej)4
jajkakawałek
sera żółtego wędzonego (tak około 60 gramów)szklanka
mlekamąka do zagęszczeniapęczek
dymki (
szczypiorku)po 2 łyżki
natki i
koperkusólpieprzWykonanie:1. Zetrzyj zimne
ziemniaki na tarce o dużych oczkach.

2. Zetrzyj
ser na tarce o dużych oczkach.

3. W misce ubij
jajka, wlej
mleko i dodawaj tyle
mąki (najlepiej przesianej), aby uzyskać gęstość ciasta na naleśniki.


4. Dodaj
ser do ciasta.

5. Pokrój drobno
dymkę,
natkę i
koperek.

4. Dodaj
ziemniaki do ciasta,
przyprawy i
zioła.


5. Wymieszaj składniki.

6. Smaż po obu stronach na niewielkiej ilości tłuszczu, jak naleśniki, ale ciut dłużej. Smaż na niewielkim ogniu.

7. Podawaj z dowolnym gulaszem, u nas ze
schabu, ale drobiowy też będzie ok.

Smacznego :)Inspiracja