ßßß Cookit - przepis na PLACKI ZIEMNIACZANE Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW

PLACKI ZIEMNIACZANE Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW

nazwa

Wykonanie

Oto moja propozycja na szybki obiad dla zapracowanych: placki z ugotowanymi ziemniakami. Do tego dania wykorzystacie pozostałe ziemniaki z poprzedniego obiadu, co zapobiegnie wyrzucaniu jedzenia. Placki/naleśniki są puszyste i naprawdę idealne do wszelakich gulaszy, oraz bardzo syte.
Do placków pasować będzie:
gulasz po cygańsku (przepis)
schab w sosie (przepis)
Przepis ze zdjęciami krok po kroku .
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
4 średnie ugotowane ziemniaki (najlepiej ugotowane dzień wcześniej)
4 jajka
kawałek sera żółtego wędzonego (tak około 60 gramów)
szklanka mleka
mąka do zagęszczenia
pęczek dymki (szczypiorku)
po 2 łyżki natki i koperku
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Zetrzyj zimne ziemniaki na tarce o dużych oczkach.
2. Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach.
3. W misce ubij jajka, wlej mleko i dodawaj tyle mąki (najlepiej przesianej), aby uzyskać gęstość ciasta na naleśniki.
4. Dodaj ser do ciasta.
5. Pokrój drobno dymkę, natkę i koperek.
4. Dodaj ziemniaki do ciasta, przyprawy i zioła.
5. Wymieszaj składniki.
6. Smaż po obu stronach na niewielkiej ilości tłuszczu, jak naleśniki, ale ciut dłużej. Smaż na niewielkim ogniu.
7. Podawaj z dowolnym gulaszem, u nas ze schabu, ale drobiowy też będzie ok.
Smacznego :)
Inspiracja
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/08/placki-ziemniaczane-z-gotowanymi.html