ßßß Cookit - przepis na SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ, PORA, KUKURYDZY I PAPRYKI

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ, PORA, KUKURYDZY I PAPRYKI

nazwa

Wykonanie

Wiosną uwielbiam jeść kolorowe surówki i sałatki . Do dzisiejszego obiadu przygotowałam bardzo szybką i smaczną surówkę, która będzie idealnym dodatkiem do obiadu.
Najlepiej podawać ją do pieczonych lub gotowanych mięs.
Przepis ze zdjęciami krok po kroku .
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło)
Przepis na mięso powyżej: schab w sosie .
Składniki:
Pół dużej kapusty pekińskiej lub 1 mała
pół dużego pora
pół czerwonej papryki
3/4 puszki kukurydzy
2 łyżki majonezu
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka octu winnego (lub mniej/więcej do smaku)
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Białą część pora przekrój na pół, a następnie pokrój w plasterki.
2. Zalej por wrzątkiem i odstaw na kilka minut.
3. Pokój kapustę pekińską, ale niezbyt drobno. Jeżeli nie wiesz, jak najszybciej pokroić pekinkę zaglądnij tutaj: klik! .
4. Opłucz zimną wodą kapustę.
5. Do miski przełóż kapustę, por (odcedzony i ostygnięty), majonez, jogurt. Wymieszaj.
6. Dodaj do surówki kukurydzę, paprykę pokrojoną w drobną kostkę.
7. Dopraw solą, pieprzem i octem (zamiast octu można użyć soku z cytryny).
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/05/surowka-z-kapusty-pekinskiej-pora.html