Wykonanie

Bardzo rzadko robię zapiekanki i zdziwiło mnie, że wczoraj nabraliśmy na nią ogromnej ochoty. W lodówce były wszystkie potrzebne składniki, więc zabrałam się do dzieła. Poniżej przedstawiam proporcje na dwie osoby, ale możecie łatwo zwiększyć ilość składników, aby daniem najadła się cała Wasza rodzina.Przepis ze zdjęciami krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki na dwie solidne porcje:około 8 podgotowanych
ziemniakówokoło 3 średnich
pomidorów1
jajkookoło 4 łyżek
śmietany 18%2
ogórki kiszone (opcjonalnie)pół małej
czerwonej paprykipół małej
cebuligarść
natki pietruszki, poszatkowanejduża garść pokrojonego drobno
sera żółtego (u mnie
mozzarella w plastrach i
ser edamski)
szynka lub
polędwica pokrojona w małą kostkę, większa garść
wędzona kiełbasa (opcjonalnie, jeśli nie ma
szynki)
sólpieprz
Wykonanie:Jeżeli zamiast
szynki będziesz używać
kiełbasy, to należy pokroić ją w plastry i podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Następnie ułożyć je na obu warstwach
ziemniaków.1. Posmaruj niewielką ilością
masła naczynie żaroodporne.2. Wymieszaj ze sobą
śmietanę,
jajko,
natkę pietruszki, podsmażoną bez tłuszczu
szynkę,
sól i
pieprz. Dodaj do sosu
żółty ser. Możesz zostawić część
sera, aby
potem posypać nim wierzch zapiekanki.

3. Pokrój
ziemniaki w talarki i ułóż na spodzie naczynia, następnie przykryj je
pomidorami w plastrach, kawałkami
cebuli, plastrami
ogórków (opcjonalnie) i pokrojoną w drobną kostkę
papryką. Zalej wszystko połową sosu.

4. Ponownie ułóż warstwę
ziemniaków i posyp je
papryką.

5. Ułóż warstwę
pomidorów i
cebuli.

6. Zalej zapiekankę resztką sosu i posyp
serem.

7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Gotowa zapiekanka będzie
mieć złotawo-brązowy wierzch.

Smacznego :)