Wykonanie

Nie ma Wielkanocy bez dobrej babki, więc dzisiaj mam dla Was przepis na babkę tulipan. Jest to ciasto czterosmakowe, puszyste i naprawdę smaczne.Jest też dość proste i pełne niespodzianek...za każdym razem wychodzi inny wzór.Jeżeli podobają się Wam takie kolorowe ciasta, to polecam jeszcze sprawdzić przepis na ciasto kantyczka .Przepis krok po kroku .Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:6 dużych
jajek w temp. pokojowej170 gramów
masła w temp. pokojowej1 szklanka
cukru1/3 szklanki
oleju2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1
cukier waniliowy2-3 łyżki suchego
makuskórka z połowy
cytryny (nienawoskowanej i sparzonej)1 pełna łyżka
kakao1
kisiel pomarańczowy lub różowyodrobina
barwnika spożywczego (opcjonalnie)

Wykonanie:1. Utrzyj
masło z
cukrem na jasną i puszystą masę.

2. Dodawaj po jednym
żółtku, ucieraj na najmniejszych obrotach.

3. Cienkim strumieniem wlewaj
olej i wciąż ucieraj ciasto. Gotowe będzie bardzo aksamitne.


4. Przesiej do ciasta
mąkę z
proszkiem do pieczenia.

5. Ucieraj na małych obrotach, ale tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie bardzo gęste.

6. Ubij sztywną pianę z
białek i szczypty
soli.7. Niewielką ilość piany wmieszaj w ciasto (aby je rozluźnić).

8. Dodaj do masy resztę piany i delikatnie mieszaj.


9. Podziel ciasto na 4 części.10. Do pierwszej dodaj
mak i świeżą
skórkę cytrynową.

10. Do drugiej części dodaj esencję
waniliową.

11. Z trzecią częścią wymieszaj
kakao, a z czwartą
kisiel.12. Do natłuszczonej i posypanej
mąką keksówki przełóż ciasto białe.13. Wzdłuż ciasta białego ułóż część
kakaową. Lekko dociśnij.

14. Na cieście ciemnym wyłóż to
kisielowe. Ponownie dociśnij.15. Na końcu wyłóż partię
makową. Dociśnij i lekko potrząśnij formą, aby wyrównać poziomy.

16. Ciasto piecz w 180 stopniach C przez około godzinę.17. Upieczone odstaw do całkowitego ostudzenia.18. Zimne wyjmij z formy i posyp
cukrem pudrem.Smacznego :)