ßßß
Składniki:2 szklanki mąki1/2 kostki masła1/2 szklanki oleju6 łyżek cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowejsok wyciśnięty z 1/2 cytryny6 jajek10 dag rodzynekPolewa:1/2 kostki masła6 łyżki cukru2 łyżeczki kakaoWykonanie:Masło ucieram z cukrem na puch, dodaję olej i ponownie ucieram na gładką masę. Dodaję żółtka, potem sok z cytryny i kandyzowaną skórkę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i wsypuję do masy. Wszystko dokładnie mieszam. Na końcu ubijam białka na sztywną pianę, daję do ciasta i łączę ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Do ciasta wsypuję rodzynki, delikatnie przemieszam i przekładam do formy z kominkiem. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 45 min. Po upieczeniu wystudzoną babkę smaruję polewą czekoladową, której składniki podgrzewam na małym ogniu, aż połączą się ze sobą.