Wykonanie
Muszę dziś szybko podać przepis, gdyż go troszkę zmodyfikowałam i wyszło wspaniałe, delikatne i wilgotne ciasto. Inaczej zapomnę co w nim pozmieniałam:D

Składniki:2 szklanki
mąki1/2 kostki
masła1/2 szklanki
oleju6 łyżek
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki kandyzowanej
skórki cytrynowejsok wyciśnięty z 1/2
cytryny6
jajek10 dag
rodzynekPolewa:1/2 kostki
masła6 łyżki
cukru2 łyżeczki
kakaoWykonanie:
Masło ucieram z
cukrem na puch, dodaję
olej i ponownie ucieram na gładką masę. Dodaję
żółtka,
potem sok z cytryny i kandyzowaną skórkę.
Mąkę przesiewam z
proszkiem do pieczenia i wsypuję do masy. Wszystko dokładnie mieszam. Na końcu ubijam
białka na sztywną pianę,
daję do ciasta i łączę ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Do ciasta wsypuję
rodzynki, delikatnie przemieszam i przekładam do formy z kominkiem. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 45 min. Po upieczeniu wystudzoną babkę smaruję
polewą czekoladową, której składniki podgrzewam na małym ogniu, aż połączą się ze sobą.
