ßßß Cookit - przepis na Babka wielkanocna ucierana z cytrynową nutą

Babka wielkanocna ucierana z cytrynową nutą

nazwa

Wykonanie

Muszę dziś szybko podać przepis, gdyż go troszkę zmodyfikowałam i wyszło wspaniałe, delikatne i wilgotne ciasto. Inaczej zapomnę co w nim pozmieniałam:D
Składniki:
2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
1/2 szklanki oleju
6 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
6 jajek
10 dag rodzynek
Polewa:
1/2 kostki masła
6 łyżki cukru
2 łyżeczki kakao
Wykonanie:
Masło ucieram z cukrem na puch, dodaję olej i ponownie ucieram na gładką masę. Dodaję żółtka, potem sok z cytryny i kandyzowaną skórkę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i wsypuję do masy. Wszystko dokładnie mieszam. Na końcu ubijam białka na sztywną pianę, daję do ciasta i łączę ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Do ciasta wsypuję rodzynki, delikatnie przemieszam i przekładam do formy z kominkiem. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 45 min. Po upieczeniu wystudzoną babkę smaruję polewą czekoladową, której składniki podgrzewam na małym ogniu, aż połączą się ze sobą.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/03/babka-wielkanocna-ucierana-z-cytrynowa.html